Željeznice FBiH
0

Prvi talgo vozovi ove godine na bh. prugama

FENA
Pomoćnik direktora Željeznica Federacije BiH Smajo Salketić izjavio je da bi prva kompozicija "talgo vozova" trebala stići u BiH sredinom februara.

"Tehničke delegacije iduće sedmice idu po prvu garnituru u Španiju i očekujemo da će ta kompozicija ovdje stići oko 15. februara. Početkom marta, kada se završe carinske i ostale formalnosti, počet će tehnička ispitivanja 'talgo garniture' na našim i prugama u regionu", kazao je Salketić Feni.

On je dodao da će 'talgo' u međunarodni saobraćaj biti uveden u decembru, a ukoliko se prije obave tehnička ispitivanja, već bi krajem ljeta mogla biti uključena takva garnitura na nekoj od linija prema Beogradu, Zagrebu ili Pločama.

"Naša je želja da sa 'talgo' vozovima idemo tzv. program 3B - Beograd, Budimpešta, Beč. Radimo na tome intenzivno i nadamo se da će se za par godina naši planovi ostvariti", dodao je Salketić.

Nabavkom "talgo vozova" uspostavit će se najsavremeniji putnički servis i obnoviti međunarodni željeznički putnički saobraćaj. Vozovi "talgo" spadaju u red najsavremenijih i mogu saobraćati na svim prugama, a karakteristični su po posebnoj nagibnoj tehnici koja je jednostavna za održavanje i omogućava visoki komfor i velike brzine.

Talgo garnitura podrazumjeva devet vagona sa oko 270 mjesta prvog i drugog razreda sa posebnim odjeljcima za invalide, restoranom itd. Željeznica Federacije BiH je kupila devet garnitura, a Željeznica RS četiri.

"Uvjereni smo da sa 13 garnitura možemo pokriti sve ove glavne pravce i za otprilike dvije godine, kada to sve bude u funkciji, uvjeren sam da će željeznica biti glavni prevoznik putnika u regionu i šire", kazao je Salketić.