biznis
0

Održan prvi sastanak o trasi gasovoda "Južni tok" kroz RS

FENA
U Banjoj Luci je danas održan prvi sastanak Radne grupe za utvrđivanje prijedloga trase kraka gasovoda "Južni tok" kroz Republiku Srpsku.

Premijerka RS-a Željka Cvijanović istakla je da će jedan od ključnih prioriteta entitetske vlade biti aktivnosti koje se odnose na izgradnju kraka gasovoda Južni tok kroz RS, "čime će se osigurati energetska stabilnost i nezavisnost RS".

V.d. direktora "Gas Res" Slobodan Puhalac je rekao da izgradnja gasovoda "Južni tok" nije važna samo za Republiku Srpsku već i za cijelu BiH ukazujući na potrebu da se na projekta treba gledati optimistički i bez predrasuda.

" Izgradnja kraka "Južni tok" je nacionalni projekt za RS i od predstavnika Vlade Srbije i "Srbijagasa" smo dobili mnogo važnih informacija i podataka koji će omogućiti da Republika Srpska što prije dostigne nivo realizacije projekta koji ima Srbija", tvrdi ministar industrije, energetike i rudarstva RS-a Željko Kovačević.

On je izrazio zahvalnost Vladi Republike Srbije i "Srbijagasu" koji na ovaj način, kako je naveo, značajno doprinose dinamici realizacije projekta čija bi izgradnja trebalo da počne do kraja godine.

"Interes Srbije je da na planu velikih infrastrukturnih projekata, posebno u oblasti energetike, sve radi zajedno s Republikom Srpskom kada je u pitanju zajednički interes", rekao je savjetnik predsjednika Vlade Republike Srbije Petar Škundrić dodajući da je to posebno izraženo u slučaju projekta "Južni tok".

Generalni direktor JP "Srbijagas" Novi Sad i direktor kompanije "South Stream Srbija" Dušan Bajatović je naveo da su količine gasa za Republiku Srpsku dvije milijarde metara kubnih.

"To znači da će svi veliki potrošači u Republici Srpskoj biti pod najpovoljnijim uslovima snabdjevani gasom - rekao je Bajatović dodajući da Republika Srpska "napreduje ogromnim koracima u realizaciji ovog projekta".