biznis
0

Prvi salon vina u Banjoj Luci 4. i 5.juna

FENA
Prvi internacionalni salon vina "Vinosaur 2008." bit će održan u organizaciji kompanije "Frutela" i Udruženja somelijera BiH 4. i 5. juna u Banjoj Luci.

Na "Vinosauru" će se predstaviti 60 vinarija iz 15 zemalja od kojih 40 s direktnim učešćem i 20 posredstvom distributera, kazao je na pres-konferenciji Nenad Malešević, direktor banjalučke kompanije "Frutela".

Pored vina iz vinarija svih republika bivše Jugoslavije, Malešević je kazao da će posjetioci ove manifestacije po sopstvenom izboru imati priliku da degustiraju više od 250 različitih sorti vina iz najpoznatijih svjetskih regiona Francuske, Čilea, Njemačke, Austrije, Španije, Argentine i drugih zemalja.

Također, u sklopu "Vinosaura" počinje s radom i prva škola somelijera čiji će prvi trodnevni kurs voditi renomirani somelijer Stevan Rajta, član udruženja somelijera Srbije i Francuske i enolog Mišo Cilić.

Cilj ove manifestacije je da druženjem i promotivnim sadržajem pruži mogućnost ugostiteljskom sektoru da unaprijedi i dopuni znanja o načinima serviranja, ponudi i trendovima iz vinarstva i vinske kulture.

Cijena ulaznice na Salonu vina u hotelu "Bosna" je 10 KM, a posjetioci će imati mogućnost degustacije vina po želji.