biznis
0

Prvi hoteli i restorani počeli ulaziti u proces halal certificiranja

Sarajevo-x.com
Sa okruglog stola u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Sa okruglog stola u Sarajevu (Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Nakon jučer održanog okruglog stola o temi "Halal turizam u BiH", kojeg je organizirala Agencija za certificiranje halal kvalitete u prostorijama Vanjsko-trgovinske komore BiH, a na kojem je predstavljen koncept halal turizma i potencijal BiH u ovoj oblasti, već danas su pristigli prvi zahtjevi za certificiranje hotela i restorana u skladu sa zahtjevima Halal standarda i Halal CrescentRatinga.

U proces halal certificiranja i rangiranja po CrescentRating sisitemu krenuli su hoteli Hotel "Senad od Bosne" Lukavac i Hotel "Hayat" Sarajevo i dva restorana sa područja Sarajeva . Kako bi se zadovoljili zahtjevi i potrebe halal konzumenta proces halal certifikacije obuhvatit će kompletni sistem hotela, a to uključuje halal certificiranje restorana i kuhinje hotela te rangiranje drugih usluga koje hoteli nude svojim konzumentima.

Aktivnosti vezane za halal certificiranje hotela i restorana bit će podjeljene u dvije kategorije: halal cetificiranje i rangiranje. Svi restorani te kuhinje i restorani hotela će moći pristupiti procesu halal certifikacije, dok svi hoteli imaju mogućnost da rangiranju svoje uslužne djelatnosti (smještaj, rekreacijski sadržaji, mesdžidi, itd).

Rangiranje uslužnih djelatnosti obavljat će Agencija za ceritificiranje halal kvalitete koja je na jučerašnjem okruglom stolu potpisala sa organizacijom CrescentRating ugovor o strateškoj saradnji u oblasti rangiranja halal turističkih objekata na području zemalja jugoistočne Europe. Kao ovlašteni agent, Agencija će obavljati aktivnosti rangiranja za zemlje: Albanija, Mađarska, Grčka, Rumunija, Bugarska, Moldavija, Hrvatska, Srbija, Slovenija, Makednonija, Crna Gora i BiH.