Sarajevo
0

Prva prodavnica sa domaćim proizvodima

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" u Sarajevu uskoro namjerava otvoriti prvu radnju u kojoj će se prodavati isključivo domaći proizvodi, a kupci će imati mogućnost i kupovine putem interneta.

Admir Kapo, predsjednik udruženja, za naš portal ističe kako je ova inicijativa nastala nakon brojnih istraživanja u kojima su došli do poraznih podataka o ponudi domaćih proizvoda na našem tržištu i kupovnim navikama građana.

"Prema našim podacima, u tržnim centrima u našoj zemlji nalazi se samo oko 20 posto domaćih proizvoda, sve ostalo je uvozna roba. Uz to, trgovinski deficit u 2008. godini iznosio je blizu deset milijardi KM, što dovoljno govori o lošoj ekonomskoj situaciji u našoj zemlji“, objašnjava Kapo.

Prema njegovom mišljenju, najodgovorniji za ovakvu situaciju su političari, ali ne amnestira ni građane.

"Činjenica da dva puta više uvozimo nego što izvozimo dovoljno govori koliko građani preferiraju strane proizvode umjesto domaćih. Uzmimo samo za primjer našu zemlju i susjednu Hrvatsku, pa ćemo zaključiti da smo kupovinom njihovih proizvoda našim novcem uspjeli izgraditi autoput Zagreb-Split. Otvaranjem prodavnice domaćih proizvoda i raznovrsnom ponudom nastojat ćemo građanima osigurati što više pogodnosti prilikom kupovine, te ih uvjeriti da su domaći proizvodi ipak najkvaliteniji“, kazao je predsjednik udruženja.

Prva prodavnica sa isključivo domaćim proizvodima najvjerovatnije će biti otvorena na području općine Novo Sarajevo, a udruženje "Kupujmo i koristimo domaće" trenutno je u potrazi za adekvatnom lokacijom.