biznis
0

Prva konvencija Udruženja učesnika u prometu nekretninama BiH

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Udruženje učesnika u prometu nekretninama BiH danas je u Sarajevu održalo prvu konvenciju te obilježilo pet godina postojanja.

Kako je rečeno, misija Udruženje učesnika u prometu nekretninama je zaštita i unapređenje tržišta nekretnina u BiH i promocija tog vida poslovanja te pomoć članstvu da poboljša svoje mogućnosti.

U Udruženju je okupljeno 15 agencija, a očekuje se da će narednih dana članstvo prihvatiti još nekoliko njih.

Direktor Upravnog odbora Udruženja Rijad Joldaš kazao je da jedan od najvećih problema Udruženju predstavlja nepostojanje zakona o poslovanju agencija za promet nekretnina i da nije dovoljno samo postojanje zakonskog okvira o osnivanju agencija.

"Želimo legalan okvir jer i u ovom segmentu je jako izraženo 'crno tržište', a, pored toga, Hrvatska i druge susjedne zemlje imaju takvo zakondavstvo", rekao je Joldaš.

Na skupu je istaknuto da Udruženje radi po svom etičkom kodeksu i da je njegova namjera korektan rad te da zaprima žalbe od klijenata, a da krajnja mjera tu može biti isključenje iz članstva Udruženja.

Joldaš je istaknuo da su u BiH cijene stanova na nivou iz drugog kvartala 2006. godine i da stagniraju, a da su najviše bile precijenjene 2008., pa i 2009. godine.

"Tada su nekretnine bile precijenjene bez razloga i u BiH smo samo pratili trendove iz okruženja, a poznato je da cijenu formiraju standard građana, zaposlenost i visina kamatnih stopa", rekao je Joldaš.

Ukazao je i na neophodnost edukacije svih učesnika u prometu nekretnina.