Kanton Sarajevo
0

Protokol o realizaciji programa prekvalifikacije za nezaposlene

FENA
Potpisivanje Protokola o realizaciji programa prekvalifikacije za nezaposlene osobe upriličeno je danas u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Protokol su potpisali direktor JU Služba za zapošljavanje Kantona Sarajevo Vahid Muharemović i direktor SERDA-e Ševkija Okerić.

Prvi korak u realizaciji programa bit će formiranje kriterija za izbor ciljne grupe te kreiranje anketnih upitnika za nezaposlene osobe s evidencije Službe za zapošljavanje KS-a.

Program će obuhvatiti organizaciju prekvalifikacije za deficitarna zanimanja, koja nisu obuhvaćena redovnim obrazovanjem, a za koje postoji potreba na tržištu rada. Radi se o zanimanjima kao što su menadžer ključnih kupaca i komercijalista.

Kroz praktični i teoretski dio polaznici će proći edukaciju koju će provoditi Srednja ekonomska škola, a prema programu edukacije koju je verificiralo Ministarstvo obrazovanja i nauke KS-a.

Nakon uspješne edukacije i prekvalifikacije polaznici će dobiti certifikat koji potvrđuje njihovo novo stečeno zvanje i to će biti uneseno u njihove radne knjižice kao dodatno zanimanje.

Ovo je pilot projekt koji se provodi na području KS-a, a planirano je da se proširi i na ostatak područja Sarajevske makroregije.

Sredstva za realizaciju projekta osigurala je Španska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj.