biznis
0

Protok robe na granici BiH odvija se bez smetnji otkako je Hrvatska u EU

Klix.ba
U prve dvije sedmice mjeseca jula i dolaska granice Evropske unije na granicu Bosne i Hercegovine, granične prijelaze sa inspekcijskim nadzorom, Gradiška i Bijača, prešlo je ukupno 7.380 kamiona. Carinska služba Uprave za indirektno oporezivanje je sve carinske postupke za te kamione prilikom prelaska državne granice obradila u najkraćem mogućem roku, bez bilo kakvog zadržavanja.

Granični prijelazi Gradiška i Bijača su dva prijelaza sa potpunim inspekcijskim nadzorom od početka mjeseca jula 2013. godine i ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Na ta dva granična prijelaza je moguć međunarodni promet robe za koju je potreban potpuni inspekcijski nadzor.

Na graničnom prijelazu Gradiška u prve dvije sedmice mjeseca jula 2013. godine državnu granicu je prešlo ukupno 5.180 kamiona. Od toga je 3.220 kamiona sa raznom robom ušlo u Bosnu i Hercegovinu, dok je 1.960 kamiona napustilo našu zemlju.

Na jugu Bosne i Hercegovine na graničnom prijelazu Bijača u prvih 14 dana ukupno je prometovalo 2.100 kamiona. Od pomenutog broja 1.000 kamiona je ušlo u BiH, od čega je 800 kamiona bilo punih i 200 praznih.

Kada je u pitanju vrsta robe koja se na Bijači najviše uvozila u BiH, više od 60 posto se odnosi na naftu i naftne derivate. U prve dvije sedmice mjeseca jula preko prijelaza Bijača, Bosnu i Hercegovinu je napustilo ukupno 1.100 kamiona. Od tog broja 400 kamiona je bilo natovareno robom i to pretežno drvetom i drvenom građom, dok je 700 kamiona bilo prazno prilikom izlaska iz BiH.

Uprava za indirektno oporezivanje je na graničnim prijelazima sva teretna motorna vozila obradila u najkraćem mogućem roku, tako da u prve dvije sedmice od kada je Hrvatska ušla u Evropsku uniju, nije bilo nikakvog dužeg zadržavanja na granici sa bosanskohercegovačke strane.

Provođene su sve carinske procedure, bilo da se radilo o konačnom uvozu robe u BiH, privremenom uvozu, unutrašnjoj obradi, pojednostavljenim carinskim postupcima, ATA karnetu, tranzitu robe, ili izvozu robe iz Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz UIO BiH.

"Na taj način smo privrednicima iz Bosne i Hercegovine pružili mogućnost da se sa robom natovarenom na kamione ne zadržavaju duže od predviđenog, posebno imajući u vidu da je ta roba u prethodnom periodu duže stajala na granici susjedne Republike Hrvatske, zbog određenih problema sa novim carinskim sistemom koji Hrvatska primjenjuje od 01. jula 2013. godine i ulaska u Evrospku uniju", istaknuto je iz UIO BiH.