200 nezadovoljnih uzgajivača
0

Protest nezadovoljnih malinara iz Srebrenice i Bratunca

FENA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Nezadovoljni otkupnom cijenom ovogodišnjeg roda od 1,8 KM po kilogramu, oko 200 malinara iz Srebrenice i Bratunca je danas na gradskom trgu u Bratuncu izrazilo protest.

Predsjednik Regionalnog udruženja malinara "Vilamet" Dobrisav Blagojević rekao je da je pred početak berbe postignut dogovor da otkupna cijena bude kao u okruženju, a da im sada vlasnici hladnjača nude manju cijenu.

"Pred početak berbe postignut je dogovor sa vlasnicima hladnjača da otkupna cijena bude kao u susjednoj Ljuboviji 2,4 KM po kilogramu. Nama se sada, kada su hladnjače preuzele naš proizvod, nudi 1,8 KM po kilogramu", rekao je Blagojević.

Blagojević je za takav odnos hladnjačara prema proizvođačima maline optužio suvlasnika i direktora hladnjače "Agro-food" u Potočarima Armina Glamoča, koji, prema njegovim riječima, namjerava da uništi proizvodnju maline na ovom prostoru i forsira proizvodnju u srednjoj Bosni.

Zbog ovakvog poteza Hladnjače u potočarima, Udruženje "Vilamet" blagovremeno je tržilo da se na Drini, između Bratunca i Ljubovije, bar privremeno, na mjesec dana dok traje berba maline, otvori granični prelaz za izvoz u Srbiju i istakao da dozvola nije dobijena.

Malinari su u nepovoljnom položaju jer su im vremenske neprilike umanjile rod za 50 odsto, a sada im se nudi i niža cijena od dogovorene. Na skupu je istaknuto da će oko 1.000 uzgajivača maline, ukoliko im se ne ponudi minimalna cijena od dvije marke po kilogramu, u potpunosti blokirati sve hladnjače kako bi se onemogućio izvoz njihovih zamrznutih proizvoda.