biznis
0

Prošle godine u BiH uvezeno bezalkoholnih pića za 126 miliona KM

FENA
Ostvareni izvoz bezalkoholnih pića Bosne i Hercegovine u 2010. godini iznosio je 18,4 miliona KM, što je približno izvozu iz 2009. godine.

Istovremeno, uvoz je u prošloj godini iznosio 126 miliona KM, što znači da je učešće izvoza u ukupnom uvozu svih vrsta bezalkoholnih pića bilo 14,5 posto, istaknuto je danas na sjednici Grupacije bezalkoholnih pića Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

"Što se tiče rezultata ostvarenih za dva mjeseca ove godine, oni su još lošiji. Izvoz je iznosio milion i 615 hiljada KM, a uvoz 14 miliona KM. Izvoz je smanjen oko šest posto u odnosu na dva mjeseca prošle godine, dok je uvoz povećan za 6,2 posto. Učešće izvoza u uvozu je oko 11 posto i očito je da je ovaj debalans još više izražen“, izjavila je sekretarka ove grupacije Selma Bašagić.

Hrvatska, Srbija, Slovenija, Crna Gora i Austrija su među zemljama u koje se najviše uvozilo i izvozilo ovih proizvoda.

Bašagić je istakla da firme iz ove branše imaju savremenu opremu, obučen kadar i da rade po savremenim metodama, ali je konkurencija veoma izražena što je bitan uzrok ovako velikog debalansa.

"Otvara se veliki broj tržnih centara multinacionalnih kompanija i primjetno je da su police u tim centrima pretežno zauzete proizvodima iz uvoza. Osim toga, takvo mjesto treba platiti i da bi bilo istaknuto, to košta i po nekoliko hiljada maraka", kazala je Bašagić.

Naši proizvođači da bi se probili na strano tržište trebaju mnogo da ulože i naprave agresivnu marketinšku kampanju. Naime, pojedina tržišta se naviknu na određenu vrstu vode i treba dosta vremena da izgrade novo povjerenje i prihvate neki drugi brend.

"Tako nama treba puno napora i sredstava da bismo se probili na neko tržište i tamo možda zamijenili neki dosadašnji brend", dodala je Bašagić.

Pravilnik o vodama je, po njenim riječima, u fazi pripreme za implementaciju i očekuje se da će doprinijeti sređivanju stanja u ovoj oblasti pošto će biti veća kontrola uvoza, kao i domaćih proizvođača, pa će se napraviti razlika između kvalitetnih domaćih proizvođača i onih koji to nisu.

Samostalni sindikat PPDIVUT, po riječima predsjednika Mehmeda Avdagića, godinama upozorava na prekomjerni uvoz vode i svih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Od nadležnih institucija se očekuje da zaštite i podrže domaće proizvođače i izvoz ovih proizvoda.