BH-Gas i Energtek
0

Proširenje tržišta na područja gdje nema gasovoda

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Iz BH-Gasa je saopćeno je da ova kompanija potpisala predugovor sa izraelsko-američkom kompanijom Energtek Inc, što će omogućiti proširenje tržišta prirodnog gasa na područjima na kojima nisu izgrađeni gasovodi.

BH-Gas je u proteklih mjesec dana ostvario kontakte sa predstavnicima Energteka, lidera u prijevozu prirodnog gasa prema non-pipe tehnologiji. Istovremeno, Energtek je licenciran za istraživanje i iskorištavanje izvora gasa na Filipinima i u Izraelu.

Pregovori vođeni između BH-Gasa i Energteka u prethodnom periodu rezultirali su potpisivanjem predugovora o isporuci prirodnog gasa ovoj kompaniji, koja će u predstojećim fazama prevoziti prirodni gas do potrošača na područjima na kojima nisu izgrađeni gasovodi. Po potpisivanju predugovora, obaveza BH-Gasa je da omogući izgradnju kompresorskih stanica na postojećim stanicama, putem kojih bi se gas "utiskivao" u cisterne. S druge strane, treba naglasiti da je popratna infrastruktura već obezbjeđena na postojećim stanicama, čime se ključni investicioni troškovi uglavnom svode na izgradnju gore pomenutih kompresorskih stanica.

Na Energteku je obaveza projektovanja i izgradnje kompresorskih stanica, kao i zaključivanje ugovora sa potencijalnim potrošačima prirodnog gasa. Jedan od prvih potencijalnih kupaca prirodnog gasa putem ove tehnologije je Aluminijski kombinat u Mostaru, sa kojima je Energtek već ostvario uspješne kontakte u proteklom periodu (Aluminijski kombinat i Energtek su potpisali pismo namjere i preugovor o isporuci prirodnog gasa 16.09.2010. godine).

Na ovaj način kompanija BH-Gas, pored izgradnje transportnih gasovoda u BiH, nastavlja sa aktivnostima proširenja tržišta prirodnog gasa, kao i sa aktivnostima povećanja konkurentnosti ovog energenta u našoj zemlji, saopćeno je.