Uloženo 94,4 miliona KM
0

Proradio revitalizirani Blok 6 u Termoelektrani Kakanj

Zeda
Nermin Nikšić pustio u rad Blok 6
Nermin Nikšić pustio u rad Blok 6
U Termoelektrani Kakanj pušten je u redovnu proizvodnju revitalizirani Blok 6, snage 110 MW, koji bi godišnje trebao proizvoditi 600 miliona kWh električne energije. Njegova revitalizacija počela je u martu 2011. godine i trajala je jedanaest mjeseci, a planirano je da će u radnom procesu biti narednih 15 godina.

Blok 6 je simboličnim pritiskom na dugmeta u komandnoj sobi Termolektrane u rad pustio federalnim premijer Nermin Nikšić.

"Ugradnjom novih gorionika osigurana je tri puta manja emisija čvrstih čestica nego prije, što ima ogroman značaj za stanovnike Kaknja i okolice. Veoma je važno i što je revitalizacijom Bloka 6 osiguran godišnji plasman oko 500.000 tona uglja, što daje dodatnu garanciju rudnicima i rudarima da će i u budućnosti imati posla. Ja sam uvjeren da će rudari, kao i uvijek do sada, znati odgovoriti ovom zadatku", rekao je Nermin Nikšić.

 U revitalizaciju Bloka 6 Elektroprivreda BiH uložila je 94,4 miliona maraka iz vlastitih sredstava i ovo je najveća investicija u Federaciji BiH u 2011. godini. U toku realizacije projekta na demontaži i montaži opreme, puštanju u rad, povremeno ili tokom cijelog procesa rada bilo je angažovano oko 3.500 radnika. Na pratećim poslovima je bilo angažovano indirektno više od 7.000 radnika, na projektovanju, izradi opreme, transportu, špediterskim uslugama, carinskim i drugim administrativnim oslovima.

 "Koncern Elektroprivrede može i mora biti jedan od glavnih motora razvoja cijelog društva, i zato očekujemo da se nastavi sa trendom investiranja, ne samo u energetske objekte, nego i rudnike", poručio je Nikšić.

Elektroprivreda BiH je i u druge projekte investirala preko 93 miliona KM, a investicionim ulaganjima u dokapitalizaciji rudnika u iznosu od 204 miliona KM planiraju do 2014.godine da svi rudnici u sastavu Koncerna posluju pozitivno.