biznis
0

Proračun FBiH za 2008. utvrđen u razini 1,69 milijardi KM, ali ne i njegova struktura

FENA
Vlada Federacije BiH razmatrala je danas u Sarajevu nacrt proračuna Federacije BiH za 2008. godinu i zakon o njegovom izvršenju.

Ministar finansija FBiH Vjekoslav Bevanda izjavio je na konferenciji za novinare nakon sjednice da će poštujući program rada Vlade krajem ovog mjeseca prijedlog proračuna za narednu godinu, nakon usvajanja na Vladi, biti upućen Parlamentu FBiH.

Bevanda je kazao da je na današnjoj sjednici bilo mnogo primjedbi i različitih mišljenja "u borbi za svoje resore".

  • Ono što je najvažnije, proračun je utvrđen u ukupnoj razini od 1.693.635.568 KM, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 6,8 posto, rekao je on.

Bevanda je naveo da danas nije usaglašena unutarnja struktura proračuna. Svi ministri su dali primjedbe, a do kraja dana trebaju dati te primjedbe Ministarstvu finansija FBiH u pismenoj formi.

Ministar finansija je najavio da će se nakon toga o unutarnjoj strukturi proračuna rasprava nastaviti na narednoj sjednici Vlade FBiH u utorak ili srijedu.

  • Normalno je da se ministri osjećaju odgovorni za posao koji rade, da moraju udovoljiti svojim korisnicima, ali ne može puno toga u malo stati, poručio je Bevanda.

Također je naveo da je Vlada Federacije BiH usvojila danas i Dokument okvirnog proračuna (DOP) za period 2008.-2010. godine.

Bevanda je pojasnio da DOP ne prati proračun već se radi na bazi usvojenog rebalansa za ovu godinu.

DOP je baziran na osnovnim postulatima, na osnovu postojećih mehanizama i u skladu je s programom Vlade za naredni mandatni period.