Vlasti RS krive svakoga pomalo
0

Propala sezona na Jahorini?

SRNA
Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković kaže da je na skoro propalu zimsku sezonu, koja se posebno odrazila na Jahorinu kao vodeći turistički zimski potencijal RS, uticalo više faktora, među kojima su loši vremenski uslovi, kao i nedostatak novca za promociju zimskih turističkih potencijala.

Gluhaković kaže da se čeka završni račun i ističe da zbog nedostatka novca zimski turistički potencijali i mogućnosti Kozare, Igrišta, Jahorine i Kneževa nisu prezentovani na svjetskim sajmovima.

"Svi smo krivi pomalo, počevši od lokalne zajednice koja je bila u lancu izgradnje žičare i kašnjenja sa dozvolama do turističkih radnika. Isplivaće na vidjelo ko je u tome najviše kočio, ali treba se potruditi da nam stanje ove godine posluži da zbijemo redove i sljedeće napravimo bolju sezonu. Sigurno da će sami turistički radnici reći gdje su pogriješili, koliko su oni imali kapaciteta da se suprotstave krizi", izjavio je Gluhaković za sutrašnje "Nezavisne novine" .

Gluhaković je istakao da su slično prošle i zemlje u regionu i da sve turističke destinacije muku muče da privuku turiste u vrijeme krize.

Odgovarajući na pitanje da li je slaboj posjećenosti Jahorine i kašnjenju s puštanjem u rad šestosjeda "kumovala" politika, odnosno sukob političkih partija, prvenstveno na Palama, Gluhaković je rekao da bi uticaj politike sveo na najmanju moguću mjeru, ističući da je glavni problem to što ovom planinom upravljaju tri opštine, i to - Pale, sarajevski Stari grad i Trnovo.

"Tako imate tri regulaciona plana, a s druge strane Vlada RS ima Master plan, i zamislite kako je na tom prostoru teško sve definisati. Moramo da artikulišemo sve i da ne bude cilj lokalni nivo nego Jahorina", istakao je Gluhaković.

On je naglasio da su šansa za poboljšanje situacije na Jahorini veća sredstava za promocije na svjetskim sajmovima, koja će biti obezbijeđena od naplate boravišne takse.