Afera Johnson &Johnson
0

Pronađene kancerogene tvari u dječjem šamponu

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Kineska Agencija za sigurnost hrane i lijekova u četvrtak je objavila da je u Kini počelo testiranje proizvoda Johnson &Johnson nakon opravdanih sumnji da su neki sastojci ovih proizvoda kancerogeni, piše AP.

Kineski zvaničnici su u četvrtak potvrdili da su testovi na dječje proizvode kompanije Johnson & Johnson u toku, no da ne žele dati nikakve komentare dok rezultati testova ne budu kompletirani.

Dvanaestog marta ove godine američke organizacije za zaštitu zdravlja i sigurnosti kozmetičkih proizvoda su bile samo jedne u nizu službenih agencija koje su objavile da proizvodi svjetski rasprostranjene kozmetičke marke Johnson & Johnson sadrže kancerogene supstance - formaldehid i / ili 1,4-dioksan.

Obje supstance dokazano sadrži poznati dječji šampon Johnson & Johnson, a i neki drugi proizvodi iste kompanije.

Odgovorni iz Johnson & Johnson izjavili su da se radi o dozvoljenim količinama spornih supstanci, te da iste supstance u tragovima 'čine šampon blagim i sprečavaju rast bakterija', te da su zbog toga posebno adekvatne za bebe.

Neki kineski trgovački centri su već povukli proizvode Johnson & Johnson sa polica, no konačni rezultat testova se još očekuje.

Formaldehid, kojeg sadrže 23 od 28 testiranih proizvoda Johnson & Johnson, čest je sastojak nekih građevinskih materijala, izaziva probleme s disanjem i nalazi se na listi kancerogenih supstanci.

Drugi otrovni spoj, 1,4-dioksan, sadrži 32 od 48 proizvoda testiranih u SAD, a možemo ga pronaći u različitim kozmetičkim proizvodima, deterdžentima, te nekim umjetnim bojama.

Važno je napomenuti i da 17 proizvoda kompanije Johnson & Johnson sadrži obje hemikalije, dodaje AP, a o kojim se tačno proizvodima radi (osim dječjeg šampona) još nije poznato.

Američki farmaceutski i kozmetički gigant Johnson & Johnson s godišnjom zaradom od skoro 200 milijardi američkih dolara, proizvodi lijekove, medicinska pomagala i kozmetičke proizvode za djecu i odrasle koji su široko zastupljeni i u BiH.