biznis
0

Promotivna kampanja FIPA-e donijela pozitivne rezultate

FENA
Prošlogodišnja kampanja i sveukupni promotivni napori Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) donose konkretne rezultate.

Bosna i Hercegovina postaje sve interesantnija zemlja, kako za strana ulaganja tako i za turizam. Zabilježen je značajan priliv direktnih stranih ulaganja tokom prva četiri mjeseca, kao i najave za naredni period, saopćeno je iz FIPA-e.

Promotivne aktivnosti FIPA-e vođene prošle godine, a koje su se manifestirale kroz reklamiranje na elektronskim i štampanim medijima, dovele su da je posjećenost redizajnirane web stranice FIPA-e www.fipa.gov.ba u protekla četiri mjeseca utrostručena a broj pretraga je dostigao cifru od 500.000.

Britanski list "Guardian", od 50 novih top destinacija u svijetu, izabrao je Sarajevo na 7. mjesto. To je ogroman uspjeh!

Prema podacima, u prva četiri mjeseca ove godine u BiH je uloženo 950 miliona KM, a u narednom mjesecu se očekuje ulaganje od 1,26 milijardi KM kao uplata za Telekom Srpske.

U drugoj polovici godine najavljuju se i očekuju ulaganja od novih 1,5 milijardi KM.

Evidentirana su značajna ulaganja u više privrednih sektora, među ostalim, početak realizacije Fenix projekta (obnova integralne proizvodnje) u Mittal Steel Zenica u iznosu od 234 miliona KM, kao i kupovinu lanca maloprodaje VF-a od strane Konzuma (Agrokor) u iznosu od oko 80 miliona KM, te ulaganje u otvaranje rudnika Lapišnica čiji je investitor Alpine Mayerden Bau GmbH u iznosu od 17 miliona KM.

Bankarski sektor i sektor osiguranja i dalje su interesantna oblast što pokazuje ulazak ERSTE Banke i Steirmarkische bank und Sparkassen na tržište BiH kupovinom ABS banke u iznosu od 32 miliona KM, te kupovina Zepter banke Banja Luka od strane Volksbank, kao i ulaganja u Grawe osiguranje Sarajevo i Banja Luka.

Poboljšanju ukupnog imidža BiH u svijetu doprinose promotivne aktivnosti Agencije za unapređenje stranih investicija.

Javnosti najprepoznatljiviji dio ove kampanje bili su spotovi "Enjoy Life" emitirani na CNN-u, te promocija investicionih mogućnosti na BBC-u.

Ovi rezultati u prva četiri mjeseca ove godine pokazuju da minimalni novac koji su uložili Vijeće ministara BiH, Vlada FBiH, Kanton Sarajevo, Turistička zajednica Kantona Sarajevo, VTK BiH, Vlada Brčko DC, Vlada ZDK-a, Grad Sarajevo i FIPA daju izuzetne rezultate.

Iz FIPA-e očekuju da se ove godine uključe i druge institucije, a novi ciklus kampanje kreće 15. maja s novim spotovima "Enjoy Life".

FIPA je također nastupila na nizu promotivnih skupova, konferencija i sajmova u svijetu. Broj pisanih upita kao i susreta sa potencijalnim investitorima održanim u zemlji također je značajno porastao u ovom periodu te se očekuje da se ovaj pozitivan trend nastavi i ubuduće.