biznis
0

Projekat "Južni tok" realizuje se prema planu

SRNA
Projekat izgradnje gasovoda "Južni tok" realizuje se prema planu, a uvođenje prve linije u rad planirano je za kraj 2015. godine, saopšteno je iz "Gasproma".

Radi realizacije kopnenog dijela projekta u inostranstvu sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom bili su potpisani međuvladini sporazumi.

Planira se da će pomorska dionica gasovoda preći preko dna Crnog mora od stanice Ruska na ruskoj obali do obale Bugarske. 

Projekat "Južni tok" realizuje se s ciljem diverzifikacije maršruta isporuka prirodnog gasa evropskim potrošačima, prenosi "Glas Rusije".	

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik potvrdio je nedavno poslije razgovora sa ruskim zvaničnicima da postoji mogućnost prolaska gasovoda "Južni tok" kroz RS.

"Izgradnja gasovoda koštala bi više od stotinu miliona evra i bio bi dio globalnog projekta 'Južni tok'. Razgovaramo o mogućnosti da počne izgradnja ovog kraka u RS, a da se kasnije uključi u operativni projekat gasovoda Južni tok", izjavio je Dodik nakon susreta u Banjoj Luci sa opunomoćenim predstavnikom ruskog predsjednika Georgijem Poltavčenkom.