Nova radna mjesta
0

Proizvodnja traktora "Ursus" od oktobra u Bijeljini

SRNA
Direktor Bobar grupe Gavrilo Bobar rekao je da će, na osnovu ugovora sa poljskim "Pol Mot Holdingom" o osnivanju zajedničke kompanije za proizvodnju traktora "Ursus", koja će biti locirana u Bijeljini, u prvoj godini biti proizvedeno 250, u drugoj 750, a u trećoj 1.000 traktora tipova 50, 90 i 110 konjskih snaga.

On je naglasio da će već ove godine biti zaposleno 30 novih radnika, a u idućoj još 70.

"Ovo je samo početak dugoročne buduće saradnje naše grupacije sa Pol Motom, koja će biti proširena i na mnoge druge oblasti u kojima imamo slične poslove", rekao je Bobar.

On je zahvalio Vladi Republike Srpske koja je u ovom projektu prepoznala model uspješnog povezivanja sa inostranim partnerima.

Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske Miroslav Milovanović rekao je da će proizvodnja traktora u RS imati značaj i u tome što će dosadašnja sredstva od podsticaja ostajati domaćem proizvođaču.

"Ovo je sasvim nova priča i nova industrija. Do sada smo imali veliki uvoz različitih traktora, različitih proizvođača i za to izdvajali ogromne podsticaje. Tako smo s jedne strane pomagali naše poljoprivredne proizvođače, a s druge strane indirektno i strane proizvođače traktora. Sada ćemo imati domaću proizvodnju i to će značajno doprinijeti razvoju naše poljoprivrede", ocijenio je Milovanović.

Ugovorom, koji su 19. jula u Varšavi potpisali direktor Bobar grupe Gavrilo Bobar i predsjednik Upravnog odbora Pol Mot Holdinga Andzej Zarajček, definisano je osnivanje zajedničke firme i proces proizvodnje, a traktori će biti prodavani na teritoriji zemalja bivše Jugoslavije i Albanije. Planirano je da proizvodnja traktora počne u oktobru.

Potpisivanju ugovora o osnivanju zajedničke kompanije za proizvodnju traktora "Ursus", koja će biti locirana u Bijeljini, prisutvovao je i predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić.