Međunarodni sajam u Tuzli
0

Proizvodnja energije veliki izazov, ali i prilika za BiH

Piše: D. Brkić
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
(Foto: Darko Zabuš/Fotoservis)
Prvi Međunarodni sajam energije, industrije i rudarstva, koji okuplja eminentne kompanije iz zemlje i inostranstva, danas je svečano otvoren na stadionu “Tušanj” u Tuzli.

Zemlja partner je Kraljevina Danska, a u Tuzli su pristigle i vodeće energetske kompanije iz Njemačke.

"Tuzla je grad energetike. U Tuzli ljudi silaze u jame kako bi iskopali ugalj. U Tuzli od uglja pravimo električnu energiju. Tuzla je regionalni lider u proizvodnji električne energije, a naša vizija do 2026. godine je da imamo energetsku efikasnost na veoma visokom nivou", kazao je na svečanom otvaranju načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović.

Ministar industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK dr. Željko Knežiček podsjetio je kako su davne 1884. godine u tuzlanskim rudnicima iskopane prve energetske tone uglja. Naglasio je kako su Rudnici Kreka, Banovići i Đurđevik okosnica razvoja Tuzlanskog kantona, ali i cijele BiH.

"Ulaskom u Koncern sa 'Elektroprivredom' ostvaren je višegodišnji rudarski san. Imamo velike planove sa 'Termoelektranom' Tuzla, ali i sa 'Termoelektranom' u Banovićima, koja će se tek graditi. Zbog toga nećemo ovisiti o uvozu električne energije, jer ćemo je sami proizvoditi", kaže Knežiček.

Premijer Tuzlanskog kantona Sead Čaušević smatra kako je Tuzla centar energetskog razvoja u BiH, te da postoje velike potrebe za razvoj energetskog sektora u našoj zemlji.

"Razvoj energetskog centra je veliki izazov, ali i naša velika prilika. Iskoristimo je", poručio je premijer Čaušević.

Sajam će trajati do 25. juna, a prihod od ulaznica bit će namijenjen za kupovinu solarnog kolektora za Dom bez roditeljskog staranja u Tuzli. Za sutra je najavljeno otvaranje stručnog skupa “Energa” u hotelu Tuzla, u kojem će se okupiti veliki broj eminentnih stručnjaka.