FBiH
0

Proizvodna cijena mlijeka na farmama biće 1,08 maraka

FENA
Na sastanku u Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, održanom u utorak, verificirana je proizvodna cijena mlijeka na porodičnim farmama.

Cijenu je predložila Asocijacija proizvođača mlijeka, zajedno sa Udruženjem poljoprivrednika u BiH, saopćeno je u srijedu iz Udruženja.

Partneri u razgovorima bili su predstavnici Asocijacije proizvođača mlijeka, koja je u procesu formiranja i Udruženja poljoprivrednika u BiH, na jednoj strani, te dužnosnici pomenutog ministarstva.

Nakon brojnih analiza i provjera, obostrano je prihvaćeno da cijena koštanja proizvodnje mlijeka na farmi bude 1,08 maraka.

Kao osnov za ovu cijenu uzeta je farma od 10 krava i proizvodnja od 4.500 litara namuženog mlijeka po kravi, a tu su još uračunati rad farmera, amortizacija farme, otplata kredita...

Zahtjev poljoprivrednika je da ova cijena mlijeka bude dostignuta na dva načina - povećanjem otkupne cijene mlijeka i potsticaja za mlijeko.

Međutim, kako se navodi u saopćenju Udruženja poljoprivrednika u BiH, ostaje problem kako ubijediti mljekare da shvate položaj farmera, da ih prihvate kao partnera na zajedničkom poslu, te da prihvate veću otkupnu cijenu za svježe mlijeko od postojeće koja pokriva tek oko 55 - 60 posto troškova njegove proizvodnje.

Ministarstvo poljoprivrede se obavezalo da će povesti razgovore s menadžerima mljekara, te se izjasnilo da je ono na strani farmera, "jer je svjesno da u postojećim okolnostima proizvođači mlijeka ne mogu biti samoodrživi i da bi zadržavanje sadašnje otkupne cijene mlijeka i sadašnjeg nivoa potsticaja dovelo do daljnje devastacije te značajne proizvodnje".

Također, predstavnici Ministarstva su pristali da iznađu dodatna sredstva za povećanja potsticaja za mlijeko i to na račun drugih prioriteta iz federalnog Programa potsticaja za 2008 godinu.