biznis
0

Proizvođači namještaja iz BiH rade za britansko tržište

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Samo tri mjeseca nakon veoma zapaženog pojavljivanja na tržištu Sjedinjenih Američkih Država, bh. proizvodači namještaja ostvaruju uspjeh i na tržištu Velike Britanije.

Nakon posjete nedavno održanom sajmu namještaja u Birminghamu INTERIORS NEC 2011. (od 22. do 25. januara), firme iz BiH počele su s pripremanjem uzorka za prodaju te organiziranjem prvih naručenih isporuka, saznaje Fena u Sarajevskoj regionalnoj razvojnoj agenciji (SERDA).

Krivaja 1884 i Nova Forma, koje su svoje proizvode izlagale na ovom velikom sajmu, u Bosnu i Hercegovinu su se vratile s dobijenim narudžbama i trenutno ubrzano rade da bi za Veliku Britaniju otišle prve isporuke stolova, stolica i komoda.

Očekuje se da će i ostalih pet firmi koje su posjetile sajam INTERIORS NEC 2011. nakon ove posjete uspjeti postići dogovore o prodaji.

Ovu posjetu, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH), podržao je USAID-Sida FIRMA projekt, a članovi bh. delegacije su bili predstavnici sedam firmi iz BiH - Urban iz Banje Luke, Scontoprom iz Prijedora, Krivaja 1884 iz Zavidovića, Nova Forma iz Šamca, Standard iz Prnjavora, Artisan iz Tešnja i Xylon iz Ilijaša. U delegaciji su također bili i predstavnici SERDA-e te Privredne komore Republike Srpske.

U Birminghamu je bh. delegacija uspostavila i nukleus prodajno-proizvodne agencije (PPA) za tržište Velike Britanije koja će firmama iz BiH pružati podršku da bi što uspješnije odgovorile na zahtjeve tamošnjeg tržišta, a pomagat će im i u prodajnim aktivnostima. Kompanija Woodline Marketing Ltd. na području Velike Britanije djelovat će kao predstavnik za prodaju za firme iz BiH.

Tokom osamdesetih godina prošlog stoljeća Bosna i Hercegovina izvozila je značajne količine namještaja u Veliku Britaniju.