biznis
0

Proizvođači iz BiH na Novosadskom sajmu osvojili značajna priznanja

FENA
Na međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu izlagači iz Bosne i Hercegovine osvojili su značajne nagrade, saopćeno je iz Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH).

U organizaciji VTK-a BiH i suradnji sa UNDP-om, bh. privredna delegacija učestovala je na 78. međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

Na bh. štandu svoje proizvode izložile su firme: Agromont Rogatica, Econ Sarajevo, Jaffa Komerc Blagaj, Eco Line Mostar, Komrad - Vinski podrum Anđelić, KGH Mostar, Destilacija Teslić i Privredna komora Republike srpske.

Pored osam bh. kompanija iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, bh. sajamski štand je posjetilo još mnogo bh. kompanija. VTKBiH je imala informativni štand na kojem su prezentirani promotivni materijali kompanija koje su ovom prilikom posjetile sajam ili su njihovi proizvodi bili na ocjenjivanju kvaliteta.

Kompanije Agromont Rogatica, Jaffa Komerc Blagaj, Eco Line Mostar i Econ Sarajevo su se predstavile na štandu u okviru zajedničkog bh. paviljona, koji je omogućio UNDP za firme koje se nalaze u programu „Lanci vrijednosti u zapošljavanju“.

Pored tih izlagača, na novosadskom sajmu svoje proizvode su predstavile Mljekara Livno, Podrum Vukoje Trebinje, Solana Tuzla, Menprom Tuzla, Fana Tuzla kao i predstavnici UNDP-a.

Stručne komisije za ocjenjivanje kvaliteta proizvoda vrednovale su više od 4.000 uzoraka u 32 robne grupe, a proizvodi iz BiH osvojili su značajne nagrade.

Plaketama i medaljama u kategoriji voće i povrće nagrađeni su Spektar Drink Bijeljina za visok kvalitet želiranih proizvoda, Balatunka Trnjaci za krastavac delikates i upržen ajvar, Fana Srebrenik za pasterizovani krastavac i marmeladu od šljiva, te Jukan Eko hrana Gračanica za džem od zovinih bobica.

U kategoriji proizvoda od mlijeka nagrade su osvojili: Mljekara Pađeni Bileća, Mljekara Ćetković Rudo i Poljoprivredna škola Banja Luka.

U kategoriji konditorski proizvodi domaća firma Adria MM Banja Luka je za kakao krem za kolače osvojila zlatnu medalju, dok je u kategoriji kvalitete šećera Rafinerija šećera „Studen Agrana“ Brčko za visok kvalitet šećera proizvedenog rafinacijom sirovog trščanog šećera nagrađena peharom Novosadskog sajma i sa dvije zlatne medalje za bijeli kristalni šećer.

Rafinerija ulja Modriča je nagrađena sa dvije zlatne i jednom srebrenom medaljom u kategoriji hemijski proizvodi.

U kategoriji proizvodi od mesa firma Menprom Gornja Tuzla je za bosanski pršut osvojila srebrenu medalju, a za bosanski sudžuk i sarajevsku trajnu goveđu kobasicu Brajlović je nagrađen bronzanom medaljom.

Veliki šampionski pehar, tri zlatne i jedna velika zlatna medalja pripala je firmi Bimal Brčko za visok kvalitet jestivih rafiniranih ulja suncokreta i za stalnost učestvovanja na ocjenjivanju.

U kategoriji kvalitetna vina nagrađeni su Vukoje Trebinje i Vinski podrum Anđelić. Pehar Novosadskog u kategoriji jaka alkoholna pića pripao je firmi Spektar drink Bijeljina za visok kvalitet voćnih rakija.

Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu uprkos ekonomskoj krizi, po broju učesnika, aktivnostima, poslovnosti i ponudi izlagača i ove godine je imao obilježja jednog od najvažnijih godišnjih poslovnih događaja u agraru jugoistočne Evrope.

Kompanije iz Bosne i Hercegovine su ostvarile veliki broj kontakata sa mogućnošću zaključivanja konkretnih poslovnih ugovora. Pokazalo se da je ovaj sajam pravo mjesto na kojem se bh. privreda može i treba predstaviti ukoliko želi svoje proizvode plasirati na srbijansko tržište.

Domaće izlagače na štandu posjetio je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić i tom prilikom mu je uručen prigodan poklon „Sarajevska kocka“.

Pored predsjednika Tadića, štand su posjetili i federalni ministar poljoprivede, vodoprivrede i šumarstva Jerko Ivanković Lijanović, kao i ministar bez portfelja u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin.

Na ovogodišnjem poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu predstavilo se 1.500 izlagača iz Srbije i inostranstva.