biznis
0

Proizvodi iz BiH na halal sajmu "Mihas 2007." u Maleziji

FENA
Na ovogodišnjem najvećem svjetskom Halal sajmu MIHAS 2007. u glavnom gradu Malezije Kuala Lumpuru najviše učesnika bit će iz BiH i Hrvatske, saopćeno je iz Agencije za certificiranje halal kvalitete IZ-a u BiH.

Sajam će biti održan od 9. do 13. maja, a Agencija za certificiranje halal kvalitete je u dogovoru s Vanjskotrgovinskom komorom BiH ove godine zvanični organizator predstavljanja bh. halal certificiranih proizvođača.

Kako je u dosadašnjem periodu Agencija okončala poslove certificiranja u 12 firmi koje se bave proizvodnjom hrane, a u toku je realizacija i određenog broja drugih ugovora o certificiranju, ispunjeni su svi preduvjeti za predstavljanje halal certificiranih proizvoda i proizvođača iz BiH i Hrvatske na ovogodišnjem sajmu.

Sajam će biti održan u prostoru Kuala Lumpur Convention Centra u središtu glavnog grada Malezije, a okupit će firme: Vispak, Klas, Oblocommerce PJ Alssa i Vegafruit (kao izlagači) i Bosnafarm, Unija inn, PIK Vrbovec, Podravka, Mesna industrija Ivanec, Megatti i Privredna komora TK (kao posmatrači).

Učešćem i predstavljanjem na ovom sajmu omogućit će se još kvalitetniji nastup firmi iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske na svjetskom halal tržištu. Halal certificiranim firmama pruža se mogućnost plasmana proizvoda na svjetsko halal tržište prehrambenih proizvoda koje se smatra jednim od najbrže rastućih tržišta (promet u 2005. godini bio je 150 milijardi USD, a u 2006. oko 210 milijardi USD).

Podršku Agenciji u organizaciji odlaska na Sajam pružili su Vanjskotrgovinska komora BiH i Ambasada BiH u Maleziji, saopćeno je.