Sarajevo
0

Proglašeni najmenadžeri BiH, jugoistočne i srednje Evrope

FENA
U prisustvu velikog broja domaćih i stranih gostiju, uglednih menadžera u regionu, predstavnika vlasti, medija i drugih zvanica, u Narodnom pozorištu u Sarajevu danas je održana tradicionalna, dvadeseta ceremonija proglašenja najmenadžera BiH, jugoistočne i srednje Evrope za 2009. godinu.

Tridesetak privrednika i kompanija iz različitih privrednih oblasti proglašeno je najuspješnijima, a uručeno je i pet nagrada „šampioni biznisa" ljudima koji vode velike kompanije u regionu.

Super šampioni biznisa - najmenadžeri i najkompanije jugoistočne i srednje Evrope za 2009. godinu, po izboru žirija Nezavisne agencije za izbor i promociju menadžera i kompanija iz Zenice su: Vibor Mulić, potpredsjednik kompanije Zepter iz Varšave, Ante Todorić, potpredsjednik kompanije Agrokor Zagreb, Slađan Disić, generalni direktor kompanije Simpo Vranje, Nijaz Hastor, vlasnik ASA Prevent grupacije iz Njemačke i Željko Žderić, generalni direktor kompanije Konstruktor iz Splita.

Odmah uz njih su i Radimir Šljivić, generalni direktor kompanije Vino Župa iz Aleksandrovca, Mehmedalija Hadžović, generalni direktor kompanije C.I.B.O.S. Ilijaš, Marek Varhol, direktor kompanije Atlantic International iz Pariza, Peter Schmid, direktor kompanije Austrotherm iz Austrije, Todor Kulakov, direktor Jadran Gottino Foodsa iz Makedonije, Zdenko Pavček, predsjednik Gospodarske zbornice Slovenije i vlasnik i direktor kompanije Viator&Vektor Ljubljana, Hilmija Franca, vlasnik i direktor kompanije Mesopromet iz Bijelog Polja i Miroslav Georgijevski, direktor kompanije Geoprom iz Skoplja.

Nagrađena su još dva menadžera i kompanije - Fabrika duhana Sarajevo i njen direktor Edin Mulahasanović i Elena Ivanova, direktorica Imperial Hotel Groupa iz Bugarske.

Žiri na čelu s Blažom Pesjakom, predsjedavajućim i potpredsjednicima Radosavom Grbićem, Božom Vokojom, Elvirom Begović i Jovom Stanišićem, nagrade je svrstao u tri kategorije: mali, srednji i veliki biznis u Bosni i Hercegovini.

Najviša menadžerska priznanja Najmenadžer 2009. za mali, srednji i veliki biznis u BiH uručena su Saidu Karaliću, direktoru kompanije Kovan M.I. Gračanica, Davoru Trifkoviću, generalnom direktoru Trins Companyja Istočno Sarajevo, Muhamedu Turčinoviću, direktoru kompanije Eding Telecom iz Sarajeva, zatim Mehmedaliji Žmiriću, generalnom direktoru kompanije Volving BH Sarajevo, Milovanu Bajiću, direktoru Krajinapetrola Banja Luka, Sadiku Fatiću, generalnom direktoru kompanije „E-PLAST" Kalesija, Hadisu Medenčeviću iz kompanije Ecoton Sarajevo, Draganu Praštalu, direktoru Mikroelektronike a.d. Banja Luka, Anti Gajiću, direktor Rudnika i Termoelektrana Ugljevik, Safetu Durmiću, vlasniku kompanije ZR „MOD" iz Tuzle te Željku Šimiću, direktoru Energoplana Sarajevo, Rifatu Tahriću, direktoru kompanije RIZ Krajina iz Bihaća i Mirsadu Čizmi, generalnom direktoru kompanije RM-LH iz Zenice.

I za ovu godinu je dodijeljen jedan broj priznanja ljudima i kompanijama koji nisu direktno u biznisu ali je njihov značaj u uspješnom podsticaju razvoju biznisa u BiH. Ta priznanja uručena su ambasadorima Japana i Slovačke Republike u BiH Futao Motaiu i Miroslavu Mojžiti.

Najviše priznanje za oblast nauke i praktičnu primjenu naučnih dostignuća dodijeljeno je Ljubiši Mladenoviću, vlasniku Univerziteta za poslovni inženjering i marketing iz Banja Luke.

Priznanje „Najmedij" dobila je radio stanica RSG Radio Sarajevo, a priznanje „Najhotel" i Najmenadžer u hotelijerstvu dobili su Hotel Europa Sarajevo i vlasnik i direktor Rasim Bajrović.

Specijalna priznanja su još uručena Goranu Avlijašu za najbanku 2009. -„Novu banku» iz Banja Luke, Husi Sariću, direktoru Agencije za rad i zapošljavanje BiH, Sejadu Mačkiću, direktoru Agencije za sigurnost hrane BiH te priznanje „Najhirurg" Stručnog žirija za izbor uspješnih ljudi Miralemu Pašiću, profesoru hirurgije na Medicinskom fakultetu u Berlinu.

Među dobitnicima priznanja, pored najistaknutijih menadžera iz gotovo svih zemalja jugoistočne i srednje Evrope, koji su rezultatima u biznisu obilježili posljednju godinu i deceniju su i šest načelnika opština/općina u BiH, kao i dva gradonačelnika iz država regiona, kojima je uručeno Specijalno prizanje „Najnačelnik"! Dobitnici ovih priznanja su: Zoran Jankovič, gradonačelnik Ljubljane, Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba te načelnici opština Prijedor Marko Pavić, Srbac Mirko Kojić, Pale Slobodan Savić i općina Čitluk Ivo Jerkić, Zenica Husejin Smajlović i Bihać Hamdija Lipovača.

Čestitke najuspješnijim laureatima uputili su članovi Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović, Haris Silajdžić i Željko Komšić, predsjedavajući Vijeća ministar BiH Nikola Špirić, premijeri Federacije i Republike Srpske Mustafa Mujezinović i Milorad Dodik i mnogi drugi.