"Dani vina"
0

Proglašeni najbolji vinari i vinogradari banjalučke regije

FENA
Na ovogodišnjoj 10. po redu manifestaciji "Dani vina", kojom se želi podržati razvoj vinogradarstva i vinarstva na područje banjalučke regije, proglašeno je najbolje bijelo i crveno vino te najbolji vinograd.

U kategoriji bijelih vina bilo je prijavljeno 29, te 26 crvenih vina, spravljenih od grožđa proizvedenog na ovom području, a biran je najbolji od ukupno 20 vinograda.

Stručni žiri je donio odluku da je najbolje bijelo vino proizvođača Bojana Ristovića iz Banje Luke, drugo mjesto pripalo je Željku Jungiću iz Čelinca, a treće mjesto zauzeli su proizvođači vina "Kastel" iz Prnjavora.

U kategoriji crvenih vina pobjednik je Podrum "Đukić" iz Laktaša, drugo mjesto pripalo je Vinariji "Jungić", a proizvođačima vina "Kastel" iz Prnjavora treće mjesto.

Nagrade je uime organizatora Rotary kluba Banja Luka uručio predsjednik Vojislav Trkulja.

Profesor beogradskog Poljoprivrednog fakulteta i predsjednik komisije za ocjenjivanje vina Slobododan Jović ističe da u proteklih deset godina dosta znanja prenijeto vinarima s banjalučke regije, što je rezultiralo i dobrim rezultatima posebno u kategoriji bijelih vina gdje je primjetan izjednačen kvalitet.

Ipak, naglašava da ima još "dosta toga da se radi".

Profesor Nebojša Marković s Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu i predsjednik stručne komisije za ocjenjivanje vinograda ističe da je ovogodišnji pobjednik u kategoriji mladi vinograd vinogradar Ljubo Ljepojević iz Lijevče polja, najbolji u kategoriji najbolji mali vinograd je Vlado Štrukelj, a najbolji proizvodni vinograd je prnjavorskih proizvođača "Kastel".

Proglašenju najboljih prethodilo je i druženje vinogradara i vinara s građanima u Muzičkom paviljonu u Banjoj Luci.

"Dani vina" završavaju se večeras humanitarnim "vinskim balom".

Suorganizator ove manifestacije je Udruženje vinogradara i vinara RS-a, a podržali su je brojne firme i organizacije iz RS-a.