biznis
0

Proglašeni "Menadžeri godine" BiH, jugoistočne i srednje Evrope

FENA
Narodno pozorište Sarajevo
Narodno pozorište Sarajevo
U organizaciji Nezavisne agencije iz Zenice i Evropskog udruženja menadžera, večeras je u Narodnom pozorištu u Sarajevu održana svečanost dodjele priznanja “Menadžer godine” BiH, jugoistočne i srednje Evrope.

U četiri kategorije, uručeno je tridesetak priznanja najmenadžerima iz 12 zemalja jugoistočne i srednje Evrope, jedan broj specijalnih priznanja ljudima koji nisu direktno u biznisu, te šest priznanja 'najbrend' i 'najkompanija'.

Za nagradu “Menadžer 2008. godine” nominovano je oko 2.000 uspješnih menadžera, a priznanja “šampioni biznisa” jugoistočne i srednje Evrope uručena su: mr. Berislavu Kutleu (UniCredit Bank), Ljerki Puljić (Agrokor grupa), Zdenku Pavčeku (Gospodarska zbornica Slovenije), prof. dr. Željku Kovačeviću (Elektrokrajina a.d.), Žarku Raduloviću (Montenegro stars hotel group) i mr. Jovi Stanišiću (Pink Media Group).

Među dobitnicima iz susjednih zemalja su: Velibor Sovrović, kompanija Lasta Beograd (najmenadžer iz Srbije), Tomislav Čelebić (Čelebić d.o.o. Podgorica, za oblast građevinarstva) i Jelica Petričević (Prva banka Crne Gore), za najbanku u Crnoj Gori, Jože Colarič (Krka d.d. Novo Mesto) i Jožef Pavlinjek (Inox d.o.o. Murska Sobota) najmenadžeri iz Slovenije, te Ljubiša Karanfilov (Tehnometal a.d. Vardar - Skopje) iz Makedonije.

Na početku večerašnje svečanosti Direkcija Nezavisne agencije za izbor i promociju menadžera i Evropsko udruženje menadžera po prvi put su dodijelili i prizananja Najbrend - najkompanija. U ovoj kategoriji, priznanja su otišla u ruke kompaniji Agrokor iz Zagreba za njihov brend 'Jana', koji se distribuira u čak 25 zemalja Evrope i svijeta. Drugi dobitnik priznanja je 'Fax', odnosno kompanija Mepas iz Širokog Brijega. Kompanija Podravka također je dobila ovo prizanje i to za svoj brend - 'Vegeta'.

Najbrendom grada domaćina ove manifestacije proglašen je Sarajevo Film Festival, najveći filmski festival u regionu, brend po kome je Sarajevo postalo poznato u cijelom svijetu po - kulturi.

U kategoriji Specijalnih priznanja, ljudima koji prave ambijent za biznis, uručena su, između ostalih, ambasadoru Republike Češke, Jirži Kudli, najnačelnicima u BiH - Nusretu Heliću, načelniku Općine Gračanica, Mustafi Resiću, načelniku Općine Stari Grad Sarajevo, Emiru Bubalu, načelniku Općine Konjic, Mići Mičiću, načelniku Općine Bijeljina i Mladenu Ramljaku, načelniku Općine Kiseljak.

Nezavisna agencije, na čijem čelu je prof. dr. Mustafa Omanović, u kategoriji dobitnika priznanja za jugoistočnu Evropu, nagrade je dodijelila za različite privredne oblasti izvrsnim menadžerima i njihovim kompanijama iz Bosne i Hercegovine: Boro Kukić (kompanija Termoklima, Trn Laktaši), Suad Spahić (kompanija Rudstroj Kakanj), Nataša i Dimitrije Savić (Savić company Bijeljina), Mijo Ćosić (Ćosićpromex, Sivša-Usora) i Miroslav Malijević (Fagus - Kotor-Varoš).

Priznanja kao najboljih u BiH, jugoistočnoj i srednjoj Evropi iz različitih privrednih oblasti, uručena su i Miloradu Janjetoviću, vlasniku i generalnom direktoru kompanije Tamaris iz Banja Luke i generalnom direktoru Tržnice a.d. Radosavu Grbiću iz Banja Luke.