biznis
0

Produžen rok za ocjenjivanje neobavezujućih ponuda za prodaju 88 posto kapitala Aluminija

FENA
Tenderska komisija za prodaju 88 posto kapitala Aluminija započela je uz pomoć konzultanata iz firme Deloitte, evaluaciju osam prispjelih neobvezujućih ponuda.

Zbog većeg broja kvalitetnih ponuda, Tenderska komisija je zatražila od konzultanta da napravi dodatne analize kako bi Komisija mogla donijeti što kvalitetniju odluku. Iz tog razloga, termin odabira najboljih ponuđača za sudjelovanje u drugom krugu, koji uključuje dubinsko snimanje poslovanja Aluminija, pomaknut je za sedmicu dana, te će odluka biti donesena na sljedećoj sjednici Tenderske komisije do kraja naredne sedmice.

Poslije toga će Tenderska komisija u skladu s Pravilima tendera ocijeniti da li prispjele ponude zadovoljavaju minimalne uvjete tendera - da ponuđač, odnosno svaki od članova konzorcija ponuđača, ukoliko je ponuđač konzorcij dvije ili više pravnih osoba, ima neupitne međunarodne reference u proizvodnji ili u preradi aluminija (ili u oboje); preuzimanje svih postojećih radnika i plaćanje cijene u gotovini.

Pored toga, Tenderska komisija će procijeniti visinu i kvalitet okvirnih elemenata neobvezujućih ponuda (cijena, investicije, zapošljavanje i poslovni plan), kao i sve ostale informacije dostavljene u neobvezujućoj ponudi.

Očekivani početak procesa dubinskog snimanja Aluminija je 21. maj. Svaki od izabranih ponuđača dobit će po nedjelju dana za detaljnu analizu prikupljenih financijskih, poreznih, pravnih, i tehnoloških dokumenata o poslovanju Aluminija, te za detaljan obilazak lokacije i upoznavanje s firmom.

Također, organizirat će se sastanci s menadžmentom Aluminija, kao i s resornim ministarstvom. Ponuđači koji budu dostavljali obvezujuće ponude će uz plaćanje kupoprodajne cijene u gotovini morati dostaviti i bankarske garancije na predložene investicije i novo zapošljavanje u Aluminiju, saopćeno je iz Agencije za privatizaciju u FBiH.