Porezna uprava FBiH
0

Prodata zaplijenjena imovina u vrijednosti 250.129,50 KM

FENA
Porezna uprava FBiH
Porezna uprava FBiH
Porezna uprava Federacije BiH - Kantonalni porezni ured Novi Travnik izvršio je javnu prodaju zaplijenjene imovine dva porezna obveznika dužnika ukupne vrijednosti 250.129,50 KM, u cilju naplate dužnih javnih prihoda.

Od imovine poreznog obveznika “Travnik” tvornica namještaja d.o.o. Travnik prodata je proizvodna zgrada i ekonomsko dvorište za 225.000 KM.

Od imovine poreznog obveznika dužnika “Špedicija” ATP Bugojno prodate su dvije parcele zemljišta za 25.129,50 KM, dok za kupovinu prostalih 15 parcela koje su bile predmet direktne prodaje nije bilo zainteresiranih kupaca.

Iz Porezne uprave Federacije BiH podsjetili su da je javna prodaja imovine poreznih obveznika dužnika jedna od mjera koje se poduzimaju u postupku prisilne naplate dužnih obaveza po osnovu javnih prihoda, kao krajnja mjera nakon što se iscrpe svi načini naplate dužnih obaveza, koje nisu izmirene u propisanim rokovima.

Ističu da je u 2012. izvršeno ukupno 130 popisa imovine, organizirano 409 javnih prodaja zaplijenjene imovine poreznih obveznika dužnika, u vrijednosti 1.688.795,8 KM.

Iz Porezne uprave Federacije BiH napominju da se često dešava da budu iscrpljene sve zakonom propisane mjere naplate poreznih obaveza prinudnim putem, a da imovina ostane neprodata, jer nema zainteresiranih kupaca.

Kao razlog za to naveli su ekonomsku krizu, zbog koje je smanjena kupovna moć pravnih lica, poduzetnika i građana.

"Imovina često ostane neprodata i zbog solidarnosti drugih poreznih obveznika koji ne žele da kupuju imovinu poreznih dužnika", saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Ministarstva finansija Federacije BiH.