FBiH
0

Prodaja telekoma mogla bi početi u februaru

FENA
Direktor Sarajevske berze (SASE) Zlatan Dedić izjavio je danas da bi privatizacija državnog kapitala telekom operatera u Federaciji BiH prema najoptimističnijim prognozama mogla početi u februaru 2009., istaknuvši pritom da to ipak ovisi od političkog dogovora u FBiH.

Dedić je na pres-konferenciji, u povodu međunarodne konferencije SASE 22. i 23. oktobra u Sarajevu o temi: Privatizacija telekom operatera-prekretnica u razvoju tržišta kapitala Federacije BiH, kazao da bi prema tom scenariju Federalni parlament tokom ovoga mjeseca trebao usvojiti politiku privatizacije, nakon čega bi Vlada FBiH krenula u proceduru izbora konsultanta s kojim bi zajedno pripremila tendersku dokumentaciju.

Direktor berze je kazao da bi tender za prodaju nakon toga mogao biti objavljen u februaru, dodavši da je ipak teško odgovoriti kada će početi privatizacija dva telekom operatera.

Sarajevska berza ove jeseni navršava sedam godina rada i tim povodom organizuje najavljenu konferenciju uz očekivano učešće više od 300 najeminentnijih ličnosti iz privredne i finansijske sfere BiH, predstavnika odgovarajućih međunarodnih finansijskih institucija u BiH te brojne eksperte i menadžere iz zemalja okruženja.

Glavna tema konferencije je aktuelna privatizacija telekom operatera Federacije BiH i njen uticaj na razvoj tržišta kapitala na bazi regionalnih i svjetskih iskustava te mogućnosti primjene tih iskustava u našim uvjetima.

Ideja SASE je da privatizaciju telekom operatera osvijetli s apekta države kao prodavca, iz ugla potencijalnih investitora, na bazi iskustava konsultanata i savjetnika koji su sudjelovali u privatizacijskim transakcijama, odnosno da pokuša ukazati na najbolji mogući scenarij privatizacije ovih kompanija.

  • Od države očekujemo da hrabro krene u proces privatizacije koristeći se modelom koji će omogućiti zainteresovanim grupama da participiraju u privatizaciji ovih kompanija. Kao jednu od velikih interesnih grupa kojoj treba omogućiti učešće u privatizaciji su građani FBiH, kazao je direktor Dedić.

Dodao je da bi dio dionica u državnom vlasništvu trebalo ponuditi javnom ponudom putem SASE-a, što bi bila prilika ne samo da građani dođu u posjed kvalitenih dionica već i podrška razvoju tržišta kapitala što su mnoge zemlje već učinile ili će to uraditi.

Kao primjer naveo je Hrvatsku koja je ponudila svojim građanima više od 30 posto dionica najvećeg lokalnog telekom operatera u jesen protekle godine te namjeru Srbije da to učini sa svojim najjačim operaterom u bliskoj budućnosti.

  • Svjetska iskustva potvrđuju da je javna ponuda dionica telekom operatera bila zamajac razvoja lokanih tržišta kapitala tamo gdje je uspješno provedena. Naša su očekivanja da se to desi i u FBiH jer se naše tržište kapitala nalazi u fazi kada mu je podrška države neophodna" rekao je Amir Mirica, izvršni direktor trgovanja i nadzora SASE.

Na konferenciji berze bit će zastupljene i druge teme koje se odnose na stanje i perspektive globalnog tržište kapitala, regionalnu saradnju i povezivanje tržišta u svjetlu saradnje berzi s prostora bivše Jugoslavije, saradnje Sarajevske i Bečke berze na distribuciji podataka o trgovanju, zajedničkom indeksu bh. tržišta kapitala, preuzimanja berzi u regionu koja su se desila u zadnje vrijeme.