biznis
0

Prodaja oborila cijenu nafte

FENA
Cijene nafte na svjetskim robnim berzama započele su poslovnu sedmicu na nižem nivou zbog obimnijih prodaja nastavljajući silaznu tendenciju s kraja protekle sedmice nakon vijesti o rastu stope nezaposlenosti u SAD-u.

Američka laka nafta na berzi u New Yorku za isporuku u septembru u ponedjeljak je pojeftinila za više od jednog dolara na 74,20 dolara po barelu, nakon što je na početku protekle sedmice dospjela na rekordan nivo iznad 78 dolara, da bi u petak izgubila jedan i po dolar ili dva posto svoje vrednosti.

Evropska nafta tipa "brent" na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu također je pojeftinila za više od dolar i za isporuku u septembru ugovara se po 73,46 dolara za barel, prenijele su agencije.

Analitičari ukazuju da tržišni poslenici nastoje ostvariti profit od visokih cijena nafte polovinom protekle sedmice, ocjenjujući da su cijene više posljedica špekulacija na tržištu nego suštinskih činilaca.

Analitičari također vjeruju da je vrlo moguć pad cijena nafte jer trgovci očekuju period kada su sezonske isporuke i tražnja te energetske sirovine usklađeni.

Cijene imaju tendenciju naglog skoka tokom ljeta, a potom ujesen opadaju. Prošle godine, na primjer, nafta je od početka augusta do početka oktobra pala za blizu 20 dolara. Suštinski činioci koji su u proljetnim i ljetnim mjesecima poticali cijene nafte sve su slabiji, posebno tražnja benzina u SAD-u tipična za početak sezone godišnjih odmora, a istovremeno se bilježi rast zaliha toga goriva.

Silaznoj korekciji cijena doprinio je i najnoviji pregled agencije Bloomberg Business News koji pokazuje da je 10 članica organizacije OPEC, isključujući Irak i Angolu, povećalo proizvodnju nafte u julu za 85.000 na 26,59 miliona barela dnevno.

OPEC je, nastojeći da održi cijenu nafte na oko 60 dolara po barelu, u dva navrata 1. novembra prošle i 1. februara ove godine snizio proizvodnju za ukupno 1,7 miliona barela dnevno.

Ministri OPEC-a će na sljedećem sastanku 11. septembra u Beču raspravljati o proizvodnji i cijeni koja se sada u kartelu kreće prosječno 72 dolara po barelu.