Ekonomska kriza
0

Prodaja automobila u BiH drastično oslabila

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Svjetska ekonomska kriza, koja je najviše pogodila automobilsku industriju, odrazila se i na bh. tržište, potvrdio je za naš portal Vedran Peršić, portparol grupacije ASA Auto iz Sarajeva.

"U novembru i decembru zabilježili smo pad prodaje novih automobila, što je slučaj i u svim evropskim zemljama, ali i šire. No, za razliku od ostatka Evrope, bh. tržište novih automobila je relativno malo, ali i vrlo specifično. Domaći analitičari društvenih tokova godinama upozoravaju na tešku ekonomsku situaciju, ali i pored toga, tržište prodaje automobila godišnje raste oko 20 posto“, kazao je Peršić.

Ipak, pad prodaje automobila, prema njihovim riječima, uzrokovali su i drugi faktori.

"Činjenica je da do pada prodaje automobila krajem 2008. godine došlo ne samo zbog ekonomske krize, već i zbog same spoznaje da će automobili biti jeftiniji od 1. januara. Bolji uvid u situaciju sigurno ćemo imati krajem ovog mjeseca“, precizirao je Peršić.

Dodao je kako se nada da će sa novim povoljnijim cijenama automobila, te pogodnostima kao što su leasing, osiguranje, pomoć na cesti i drugo ipak uspjeti izbjeći veću krizu.

Prodaja automobila marke Renault krajem prošle godine drastično je opala u Bosni i Hercegovini, potvrdio je Haris Karahmet, menadžer prodaje u auto-kuće Bunjo u Sarajevo.

"Prodaja je smanjena i do 50 posto, tako da su planovi firme ovu godine ne tako ambiciozni. Kriza se već osjeća, upola je manje kupaca, a nismo ni sigurni koliko će ukidanje carine na uvoz automobila poboljšati situaciju. Carine se neće plaćati, ali nismo sigurni da za nekoliko mjeseci nećemo imati neki vid trošarine, tako da je to rizik u svakom smislu“, kazao je Karahmet.

Kako bi smanjili negativne posljedice ekonomske krize, u auto kući Bunjo organizirali su nekoliko novogodišnjih akcija, nudeći kupcima popuste na najnovije automobile.