biznis
12

Probijena psihološka granica: Nafta prešla cijenu od 50 dolara po barelu

Piše: I. P.
Kao što je i najavljivano proteklih sedmica, cijene crnog zlata na svjetskom tržištu u četvrtak su prešle magičnu liniju od 50 dolara po barelu.

Konkretno, riječ je o cijeni evropske Brent sirove nafte koja je u 9 sati ujutro iznosila 50,12 dolara po barelu. Preko okeana stvari su pomalo jeftinije i cijena nafte poznatije kao WTA u 9 sati je iznosila 49,86.

Famoznih 50 dolara po barelu posljednji put je registrovano početkom novembra 2015. godine, mada je tada vrijednost nafte bila u silaznoj putanji koja je okončana krajem januara kada su zabilježene rekordno niske vrijednosti od blizu 27 dolara po barelu.

Nakon kraja januara uslijedio je period rasta cijena čiju kulminaciju vidimo danas, a koja je rezultat smanjenja proizvodnje nekih od najvećih svjetskih proizvođača nafte.

U aprilu je u Dohi održan sastanak vodećih zemalja izvoznica nafte, na kojem je trebalo doći do dogovora o jačoj kooperaciji u cilju budućeg sprečavanja pada cijena. Dogovor nije postignut zbog odbijanja Irana da smanji proizvodnju nafte.