biznis
0

Prizma i Microfin dobile dodatne grantove od po 400.000 dolara

NINA
Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) dodijelila je mikrokreditnim organizacijama Microfin i Prizma dodatni grant od 800.000 dolara.

Naime, svaka od mikrokreditnih organizacija je, nakon što su šef Misije USAID-a Horward Sumka, direktor Prizme Kenan Crnkić, i zamjenica direktora Microfina Radmila Bjelac potpisali sporazum o grantu, dobila po 400.000 dolara.

Sumka je kazao da je odobravanje spomenutih sredstava dio projekta LAMP koji je već osigurao grant od osam miliona dolara za četiri lokalne mikrokreditne organizacije.

Inače, LAMP projekt je usmjeren na jačanje tržišnih veza između proizvođača, njihovih udruženja, prerađivača poljoprivrednih proizvoda i potrošača.

“Microfin i Prizma su davanjem pozajmica zadržali 220 radnih mjesta, te otvorili još 150 novih, a ukupno sve četiri mirkokreditne organizacije su stvorile mogućnost za otvaranje 2.200 novih radnih mjesta. Projekt LAMP pokrenut je s ciljem da se stopa ekonomskog rasta u BiH poveća putem održive proizvodnje i prodaje privrednih proizvoda i prerađevina”, istaknuo je Sumka.