Privreda
0

Zvornička Alumina traži od IRBRS-a 3,5 miliona KM kredita

FENA
Alumina
Alumina
Zvornička "Alumina“, kćerka firma Fabrike glinice "Birač“, kojoj prijeti nova blokada računa u 154 miliona KM "teškom“ sporu sa litvanskom "Ukio bankom“, zatražila je od Investiciono-razvojne banke (IRB) Republike Srpske kredit od 3,5 miliona KM.

Kredit bi se plasiralo bez finansijskog posrednika, iz kreditne linije "Zajmovi za poljoprivredu i prerađivačku industriju“.

Predsjednik Upravnog odbora "Alumine“ Mile Matić potvrdio je danas za banjalučki poslovni portal "Capital“ da je zahtjev za kredit od 3,5 miliona KM podnesen 13. februara ove godine.

Smatra da prijetnja blokadom računa od "Ukio banke“, za namirenje 154 miliona KM, neće biti prepreka da im IRB odobri kredit.

"Kredit ćemo iskoristititi isključivo za obrtna sredstva. Novac nam je potreban za poboljšanje bilansne pozicije. Alumina dobro posluje, naša izloženost prema bankama je manja od mjesečne realizacije", kaže Matić.

"Alumina“ trenutno, potvrdio je Matić, kao garant vraća i kredit od 19,5 miliona KM koji je IRB svojevremeno, na upitan način, odobrio "Energoliniji“ Zvornik.

Podsjećamo, Viši privredni sud u Banjoj Luci poništio je rješenje Okružnog suda u Bijeljini kojim su privremeno deblokirani bankarski računi "Alumine“ Zvornik, kćerke firme Fabrike glinice "Birač“, po tužbi "Ukio banke“ Litvanije za naplatu 154 miliona KM.

Viši privredni sud Banja Luka je uvažio žalbu "Ukio banke“ i ukinuo rješenje Okružnog privrednog suda Bijeljina i predmet vratio na ponovni postupak.