Privreda
211

Zvanična potvrda: Objekti za proizvodnju mlijeka u BiH ispunjavaju EU standarde

Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Kancelarija za vetrinarstvo zaprimila je Izvještaj o rezultatima kontrole Generalne direkcije za zdravlje i sigurnost hrane EU, obavljene u Bosni i Hercegovini od 14. do 25. marta 2016. godine kako bi se ocijenio sistem proizvodnje i kontrole proizvoda od mlijeka namjenjenih za izvoz u Evropsku uniju, dobivši pozitivne ocjene.

U zvaničnom izvještaju je konstatovano da generalno objekti za proizvodnju mlijeka ispunjavaju EU standarde. Takođe, kontrola je pokazala i da je sistem službenih kontrola u mogućnosti da odobreni objekti za izvoz ispunjavaju relevantne EU zahtjeve i da je osoblje odgovorno za službene kontrole adekvatno obučeno i kompetentno za primjenu EU standarda.

Izvještaj locira i nedostatke u sistemu službenih kontrola, naročito nedostavljanje blagovremenih informacija centralnom nadležnom organu od strane nadležnih organa sa drugih nivoa komandnog lanca, kao i nedostatke u sistemu identifikacije životinja.

Uočeni nedostaci dati su u formi preporuka nadležnim tijelima u Bosni i Hercegovini kako bi se otklonili u što skorijem periodu.