Privreda
7

Zeybekci: Turska će proširiti Sporazum o slobodnoj trgovini sa BiH

Anadolija
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Cilj posjete Sarajevu jeste da pronađemo način da se izvoz iz Bosne i Hercegovine u Republiku Tursku i druge zemlje poveća, rekao je danas ministar ekonomije Republike Turske Nihat Zeybekci koji boravi u dvodnevnoj posjeti Bosni i Hercegovini.

U izjavi za medije pred otvaranje poslovnog susreta privrednika Bosne i Hercegovine i Republike Turske u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu, Zeybekci je kazao kako je u Sarajevo došao da bi razgovarao o tome šta konkretno vlade ove dvije zemlje mogu uraditi kako bi se nezaposlenost u BiH smanjila, izvoz povećao, a investicije iz Turske dolazile u većem obimu.

"Od zemalja regiona, prvi Sporazum o slobodnoj trgovini potpisali smo sa Bosnom i Hercegovinom 2002. godine, a 2003. on je stupio na snagu. Kada pogledamo sve brojke, ipak su investicije turskih privrednika u regionu najveće u BiH. Iznos investicija u našoj bratskoj zemlji sada se mjeri stotinama miliona, a mi ga želimo povećati na iznose koji će se mjeriti milijardama. Radimo na tome da postojeći Sporazum o slobodnoj trgovini sa BiH proširimo i dodamo čitavu lepezu mogućnosti kakvu nemamo ni sa jednom drugom zemljom sa kojom imamo ovakav sporazum", rekao je Zeybekci.

On je naglasio kako je Turska svjesna posebnosti Bosne i Hercegovine i kako je upoznata sa teškoćama u sprovođenju nekih stvari u BiH na raznim nivoima, i da te posebnosti poštuje.

"Šta god trebamo uraditi, moramo to napraviti poštujući realnost. U postojećoj strukturi i građi BiH mi moramo raditi na tome da se ovi problemi riješe. Ja u to vjerujem, a o tome ću razgovarati i sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH i sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Ja sam veoma optimističan", rekao je ministar Zeybekci.

Kada se pogleda međusobna razmjena BiH i Turske prije deset godina, onda se može vidjeti da je ona bila veoma skromna, kazao je ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, dodavši kako se razmjena povećava, ali BiH još uvijek nije zadovoljna njenim obimom.

"Mi jesmo mala zemlja i u ovom trenutku imamo poprilično skromne zahtjeve, ali BiH, ne samo Turskoj, već i drugim zemljama mora biti u centru pažnje kada je riječ o boljoj ekonomskoj razmjeni i povećanju ekonomskih ulaganja. Stvaranje poslovnog, ekonomskog i privrednog ambijenta primarni je zadatak vlasti u ovoj zemlji. Očekujemo da je Turska partner BiH i da će donijeti i političku i ekonomsku odluku da objektivno svoje snage usmjeri ka BiH", rekao je Hadžić.

Prema riječima predsjednika Vanjskotrgovinske komore BiH Ahmeta Egrlića, nakon potpisivanja Sporazuma o slobodnoj trgovini povećan je izvoz u Republiku Tursku, i danas pokrivenost uvoza izvozom iznosi oko 40 posto i bilježi stalni rast.

"Danas ćemo pokušati organizirati privrednike iz BiH i Turske da na bilateralnoj osnovi razgovaraju o mogućnostima unapređenja spoljne trgovine i eventualnog investiranja u BiH", rekao je Egrlić. 

Direktor sarajevske mljekare Milkos Aldin Fakić kazao je kako već određeno vrijeme ova kompanija ima kontakt sa potencijalnim investitorima iz Turske, te dodao kako se ovakva saradnja ne može ostvariti "preko noći".

"Trebamo u potpunosti promijeniti svijest domaćih privrednika i fokusirati se na to da ljudi dolaze privučeni investicijama. BiH mora pružiti investitorima uslove za kvalitetna i sigurna ulaganja, kao i za povrat investicije, što je osnova svake investicije u svim dijelovima svijeta", naglasio je Fakić.

Predsjednik Skupštine izvoznika Republike Turske (TIM) Mehmet Buyukeksi istakao je kako je delegacija od 50 članova iz Turske u pratnji ministra Zeybekcija stigla u BiH sa ciljem unapređenja vanjskotrgovinske razmjene Turske i BiH, te kako bi se prodaja bosanskohercegovačkih proizvoda povećala na turskom tržištu.

"Cilj našeg dolaska jeste i da se upoznamo sa mogućnostima ulaganja. Svjesni smo da postoje određeni manji problemi, ali ono što je potrebno i što mi danas želimo da uradimo jeste da se dvije poslovne zajednice sretnu. Manji problemi, i ako postoje, mogu se prevazići ukoliko se na njima bude radilo u cilju realizacije investicija. Mi smo zainteresovani za sektor građevinarstva, poljoprivrede, prehrane i energije, i ne samo na bh. tržištu, jer su sa nama velike kompanije koje mogu pomoći bh. kompanijama u zajedničkom izlasku na treća tržišta", kazao je Buyukeksi.

Poslovni forum privrednika iz BiH i Turske okupio je oko 80 privrednika iz obje zemlje, a održava se sa ciljem da omogući privrednicima iz obje zemlje da ostvare što bolju i kvalitetniju saradnju, prenosi Anadolu Agency (AA)