Privreda
0

Žetva ječma pri kraju, prinos i kvalitet dobri

SRNA
Žetva ječma na području prijedorske regije je na samom kraju, a prinos i kvalitet zrna su dobri.

Rukovodilac prijedorske kancelarije Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Danijel Egić rekao je Srni da je prinos ječma u ovoj regiji između 4,5 i pet tona po hektaru u zavisnosti od primijenjenih agrotehničkih mjera.

"Žetva pšenice je na početku, a prvi podaci s terena pokazuju da je prinos hljebnog žita dobar, ali je situacija drugačija kada je riječ o kvalitetu, odnosno hektolitarska masa je dobra, ali je nivo proteina i glutena slab, tako da mlinari neće biti zadovoljni", rekao je Egić.

Žetvu je kratko prekinula kiša, ali već za dva dana može se očekivati da bude u punom jeku. "Provjerom na terenu ustanovili smo da će na osnovu sadržaja vlage za dan-dva biti optimalno vrijeme za žetvu. Zrno neće imati viška vlage i neće biti potrebno dosušivanje", rekao je Egić.

On je naveo da za sada raspolažu podacima iz ravničarskih plodnijih krajeva gdje je prinos pšenice od sedam do osam tona po hektaru, na nekim parcelama i devet tona.

"Riječ je o ravničarskom dijelu oko Draksenića, gdje ove godine i Resor za pružanje stručnih usluga ima ogled pšenice, pa ćemo nakon žetve imati i te podatke", kaže Egić.

Prema njegovim riječima, ove godine su na prinos i kvalitet pšenice uticala zaštita lista i klasa.

Na osnovu podataka Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi, na području prijedorske regije zasijano je oko 3.000 hektara strnog žita, od čega je oko 60 posto pšenica.

Vezani članci