Privreda
0

ZEPS 2014 okupio više izlagača nego prošle godine

Piše: E. M.
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba
Na sajmištu Kamberovića polje u Zenici danas je najavljen program 21. generalnog bh. sajma ZEPS 2014. godine koji će ove godine biti održan od 30. septembra do 4. oktobra.

Uz ovogodišnji 21. generalni bh. sajam ZEPS bit će održan i 11. Međunarodni sajam metala ZEPS Intermetal na kojem će učestvovati 69 izlagača. Prema riječima generalnog direktora Poslovnog sistema RMK, Vedada Šestića, posljedice poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu u maju ove godine, osjetile su se i na organizaciji ovogodišnjeg ZEPS-a.

"Ovogodišnji ZEPS je vrlo specifičan i karakterističan, nažalost, Bosnu i Hercegovinu je zadesila prirodna katastrofa koju smo osjetili i mi u organizaciji sajma, ali se nadam da će ovogodišnji sajam doprinijeti okupljanju na ekonomskom planu u narednom periodu te da ćemo imati rezultate da je ZEPS doprinjeo poboljšanju na ekonomskom planu nakon poplava. Ova godina je izborna, možda nema političkih konotacija i rezultata u odnosu na ono što se dešava, ali pokušat ćemo biti potpuno apolitični bez ikakvih političkih upliva i konotacija.", kazao je Šestić.

Broj izlagača u odnosu na proteklu godinu je veći, dok broj zemalja učesnica na generalnom bh. sajmu još uvijek nije poznat.

"ZEPS 2014 je sačuvao tradiciju kolektivnih izložbi i ove godine će biti izložbe iz Slovenije, Hrvatske, Češke kao i Zeničko-dobojskog kantona. Nešto novo jeste učešće općinskih i javnih preduzeća na nivou općine Zenica, čiji je osnovni program Energetske učinkovitosti. Mi smo u saradnji sa javnim preduzećima pokušali predstaviti njihove rezultate na nivou energetske učinkovitosti u protekloj godini", dodao je Šestić.

Direktor Međunarodnog sajma metala ZEPS Intermetal, Safet Haračić, je istakao da će na ovogodišnjem sajmu metala učestvovati 69 izlagača iz 12 država, te da će ovogodišnji sajam metala zabilježiti procentualni rast preko 15 posto odziva izlagača u odnosu na prošlu godinu.

ZEPS 2014 sutra u 11 sati će otvoriti premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić.