Privreda
1

Zenica: Počeli istražni radovi na izgradnji plinske termoelektrane

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U Poslovnoj zoni "Zenica 1" kompanije Geosonda danas je počela sa istražnim radovima za izgradnju termoelektrane na plin.

Geosonda je sa kineskom firmom "Sepco 3" potpisala ugovor vrijedan oko 1.300.000 KM, koji je ujedno i prvi potpisani ugovor sa domaćim izvođačem radova na projektu izgradnje termoelektrane. Prva faza radova Geosonde trajat će 40 dana, a potom će izvođaču radova biti dostavljen geotehnički izvještaj.

"Mi smo krenuli sa istražnim radovima za geotehnički izvještaj za termoelektranu Zenica. Ovo je početak prve faze koja će trajati 40 dana, a kasnije ide druga faza također sa kojom će ići geotehnički izvještaj o izgradnji kombinovane termoelektrane", kazao je zamjenik rukovodica Geosonde na gradilištu, Admir Bajrić.

Šef gradilišta u Zenici Vu Jingli danas je stigao sa gradilišta iz Indije, a u Zenici će boraviti mjesec dana, dok se ne završi prva faza projekta.

"Ovo je naš prvi projekt u Evropi i projekt u Indiji se razlikuje od projekta u Zenici, i po veličini ali i po projektu, jer se u Zenici gradi gasna elektrana i toplana. Dolazili smo u januaru i dosta smo pripremili u posljednja dva mjeseca. Ovo nam je veoma bitan projekat, a ovi pripremni radovi su nam prvi korak", kazao je Jingli.

Kineska državna firma "Sepco 3" 15. jula prošle godine potpisala je sa Općinom Zenica Ugovor o izgradnji i nabavci opreme za termoelektranu i to po principu "ključ u ruke". Tada je navedeno da će kineska firma radove završiti u roku od 29 mjeseci

Kompanija "Sepco 3" dosad je u svijetu izgradila više vrsta energetskih objekata ukupne snage 294.000 MW, trenutno realizira 16 projekata u svijetu, a godišnji obrt ove kompanije iznosi 30 milijardi EUR.

U skladu sa dogovorom između kineskog "Sepco 3" i njemačke firme "Steag", po završetku projekta "Steag" će nastaviti da vodi i održava postrojenja u narednih 15 godina.

Projekat o termoelektrani u Zenici pokrenut je još 2008. godine, kada je projekat najavljen kao najveća poslijeratna investicija u BiH, no početak radova je započeo tek danas, više od šest godina poslije.