Privreda
54

Željeznice FBiH zainteresovane za ponovnu uspostavu linije Sarajevo - Beograd

FENA
Željeznice FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željeznice FBiH (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjednik Uprave - generalni direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić i generalni direktor Željeznica Srbije Dragoljub Simonović sastali su se u utorak u Beogradu i razgovarali o temama od zajedničkog interesa za obje kompanije.

Prije svega, razgovarano je o rješavanju dužničko-povjerilačkih odnosa između ŽFBiH i ŽS, komercijalnoj saradnji u oblasti prevoza i mogućnosti pokretanja putničkih vozova.

Na sastanku na kojem su prisustvovali najbliži saradnici predsjednika obje uprave, usaglašen je iznos potraživanja ŽFBiH od ŽS, po osnovu korištenja vagona u vlasništvu ŽFBiH koji se nalaze na prugama ŽS i razmatran je prethodni Protokol o načinu izmirenja.

Dogovoreno je da se dinamika i modaliteti izmirenja duga još dodatno i obostrano razmotre i usaglase, do konačnog potpisivanja predviđenog sredinom februara na zajedničkom sastanku u Sarajevu.

Na sastanku u Beogradu izražena je spremnost za direktnu komercijalnu saradnju ŽFBiH i ŽS, te su razmatrani principi i modaliteti po kojima bi funkcionisala.

Posebno je značajan usvojeni princip po kojem jedna željeznička uprava uime druge može direktno i bez posrednika zaključiti ugovor sa korisnikom na ukupnoj relaciji prevoza i s tim regulisati sve obaveze uključujući i obavezu plaćanja.

Rok za usaglašavanje konačnog ugovora je sredina februara, kada je planiran ponovni zajednički sastanak u Sarajevu.

S obzirom na to da su obje željezničke Uprave iskazale interes za ponovnu uspostavu putničkog saobraćaja na relaciji Sarajevo - Beograd - Sarajevo, zaključeno je da nadležne službe razmotre potrebne elemente koji trebaju opravdati odluku o uvođenju voza na ovoj liniji.

Ovi elementi se, prije svega, odnose na potencijalne tokove putnika, konkurentnu cijenu i brzinu.

Na sastanku je, zbog promijenjenih uslova saobraćaja vozova preko HŽ, razmatrana mogućnost da se trasa voza uspostavi preko granične stanice Zvornik, za koju postoji i veći interes putnika.

ŽS u svojim planskim aktivnostima imaju predviđenu rekonstrukciju dijela pruge na dijelu Brasina - Ruma koja treba omogućiti veće brzine i osovinsko opterećenje. Isto tako, ŽS raspolažu i potrebnim transportnim kapacitetima - dizel motornim vozovima većeg komfora, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.