Privreda
0

Željeznice FBiH: U prvoj polovini 2013. prevezeno 33.423 tone nafte

FENA
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine prevezle su u prvoj polovini 2013. godine 33.423 tone nafte.

"Po našim pokazateljima, prevoz nafte željeznicom ima tendenciju rasta u zadnje tri godine. Tokom 2011. godine Željeznice FBiH prevezle su 47.064 tone nafte, u 2012. godini 56.840 tona. Međutim, to su vrlo male količine s obzirom na kapacitete kojima raspolažu Željeznice FBiH", saopćeno je iz tog preduzeća.

Navedeni prevoz obavlja se uglavnom privatnim vagon cisternama u vlasništvu, a ne cisternama Željeznica FBiH, iako Željeznice FBiH raspolažu sa 100 vagon cisterni od kojih se 60 posto može odmah staviti u funkciju, a na ostalima je potrebno izvršiti reviziju, što je moguće uraditi u veoma kratkom vremenskom roku.

S postojećim kapacitetima Željeznice FBiH su u mogućnosti da prevezu cca 420.000 tona godišnje, što je za sedam puta više nego što se do sad prevozilo i što bi ovoj kompaniji obezbijedilo dodatnih šest miliona KM prihoda.

"Prevoz nafte željeznicom u mnogim državama svijeta regulisan je zakonom o ekologiji. I naša država bi imala višestruke koristi ukoliko bi se nafta prevozila željeznicom. Prije svega, smanjila bi se mogućnost malverzacija, povećali prihodi od PDV-a, ujednačio kvalitet nafte, rasteretile ceste, smanjio broj nesreća, zagađenja, emisije štetnih gasova", saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću ŽFBiH.