Privreda
10

Željeznice FBiH i regije saglasne da pojeftine prijevoz robe

FENA
Direktori željeznica Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Srbije te federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić danas su u Sarajevu razgovarali o aktuelnim pitanjima i problemima vezanim za tehničko-tehnološku i komercijalno-ekonomsku saradnju.

Sličan sastanak jučer je održan u Sarajevu i s predstavnicima HŽ Cargo, dok finalni sastanak o ovoj saradnji, kako je danas najavljeno, treba biti održan sutra u Luci Ploče.

Predsjednik Uprave - generalni direktor Željeznica FBiH Nijaz Puzić kazao je na pres-konferenciji da je danas razgovarano o komercijalno-tehničkoj saradnji i nastupu na zajedničkom tržištu pružanja usluga prijevoza, pokušaju da se uspostavi zajednička tarifa, odnosno zajednički proizvod gdje bi cijena bila faktor da bude više robe i prijevoza željeznicama.

Kako je kazao Puzić, razgovarano je i o međusobnim potraživanjima između željezničkih uprava i taj dio će biti potpisan, a bilo je riječi i u vezi s idejom uspostavljanja putničkog saobraćaja između Beograda i Sarajeva. Ta ideja, kako je rečeno, bit će realizirana ukoliko se steknu tehnički uvjeti , odnosno ako Željeznice Srbije osiguraju motorne vozove koji bi išli na toj relaciji.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić kazao je da se radi o prijedlogu sporazuma protokola koji bi trebalo da potpišu četiri željezničke kompanije na način da se reguliše prijevoz robe i putnika na njihovim teritorijma, s tim da to dođe do nekog izjednačavanja cijena, da se riješe dosadašnji problemi, kao što su različite cijene od različitih operatera, jer su pojedine kompanije nerealno do četiri puta imale veću cijenu usluga.

"Znači cilj ovoga sporazuma u kojem učestvuje i Luka Ploče, kao jedan od potencijalnih izvora robe, odakle bi se sva roba željeznicom transportovala prema BiH, Srbiji, Hrvatskoj pa i prema centralnoj Evropi, jest da dođe i do oživljavanja njenog poslovanja", rekao je Bijedić.

Nakon ovih dogovora, smatra ministar, trebalo bi napraviti jedan trilateralni sastanak na ministarskom nivou koji bi se održao ili u Sarajevu, Beogradu ili Zagrebu, gdje bi se sve ove stvari trebale objediniti s nekim novim idejama koje dolaze iz Brisela i međunarodnih centara, a koji kažu da bi objedinjavanjem četiriju željezničkih kompanija svi dobili u smislu cijene rada i da bi se postavili prema ostatku Evrope kao jedan ravnopravan i respektabilan partner.

Direktor željeznica Srbije Dragoljub Simonović je ocijenio da je sastanak u Sarajevu bio veoma uspješan

"Otvorili smo nekoliko tema, a prva je ovaj komercijalni ugovor između više željezničkih uprava kako bismo pojeftinili prijevoz robe. Što se tiče putničkog prijevoza Srbija dobiva nove dizel-vozove i za početak smo mislili da na potezu Ruma-Zvornik-Tuzla pustimo prvu liniju, kao jednu probnu liniju,a kada vidimo da se budi interes putnika onda da tu linju produžavamo da Banje Luke, Sarajeva i tako dalje", rekao je Simonović.

Problem nepotrebnog zadržavanja vozova na granici je ogroman problem za Srbiju, smatra on, što se tiče aspekta prijevoza robe željeznicom, jer se voz s mnogim državama na jednom graničnom prijelazu zadržava i po tri sata i to pitanje treba hitno riješiti na političkom nivou. Kazao je i da će dugovanja prema drugim željeznicama biti izmirena putem usluga i slično.

Skup u Sarajevu je podržao i direktor Željeznica RS-a Dragan Savanović kazavši, između ostalog, da će željeznice smanjenjem cijena biti dostupnije privredi.

Kako je ovom prilikom istaknuto, Željeznice RS-a u 2013. godini prevezle su oko 5,2 miliona tona robe, a ŽFBiH oko 8,3 miliona tona.