Privreda
11

Željeznicama FBiH zbog blokiranih računa ugroženo poslovanje

FENA
Transakcijski računi JP Željeznice FBiH d.o.o. Sarajevo blokirani su od 3. januara ove godine, po osnovu rješenja o izvršenju prinudne naplate potraživanja Bobar banke a.d. Bijeljina u iznosu od 3.077.053,32 KM (na ime glavnog duga 2.987.700 plus pripadajuće kamate), rečeno je Feni u Željeznicama FBiH.

Iz tih razloga ŽFBiH trenutno posluje pod izuzetno teškim okolnostima. Ne samo da nisu u mogućnosti stabilizirati odranije tešku situaciju, već će blokada računa, kako ističu, prouzrokovati i dodatne probleme u poslovanju.

"To se, prije svega, odnosi na dinamiku isplate ličnih dohodaka, materijalnih troškova i drugih obaveza prema uposlenicima, ali i obaveza prema dobavljačima i drugim bankama", navode iz ŽFBiH.

Pojasnili su da je kredit kod Bobar banke a.d. Bijeljina u iznosu od 3.500.000KM, s kamatom od devet posto, odobren 21. decembra 2011. kao revolving kredit, a podigla ga je bivša Uprava ŽFBiH s Nedžadom Osmanagićem na čelu. Po tom osnovu, ŽFBiH platio je 700.000 KM kamata i oko 500.000KM glavnog duga, tako da dug po ovom kreditu, na današnji dan, iznosi 2.987.700,00 KM.

"To kreditno zaduženje ostvareno je bez saglasnosti Vlade Federacije BiH, UniCredit banke d.d. Mostar i resornog ministarstva i suprotno je odredbi člana 12.8. Ugovora po sindiciranom kreditu i odredbi člana 3.9. Posebnog ugovora o garanciji", ističu iz Željeznica FBiH.

Da bi prevazišli ovu tešku situaciju, ŽFBiH će nastojati u narednih deset dana u potpunosti izmiriti dug po ovom kreditu.

"To će predstavljati veliki finansijski udarac za ovo javno preduzeće, koji će se najviše odraziti na ispunjavanje obaveza prema uposlenicima", kazali su Feni u Željeznicama FBiH.