Privreda
22

Zeleno svjetlo bh. mljekarima za izvoz u Evropsku uniju?

FENA
Delegacija Ureda EU za hranu i veterinarstvo, koja od 21. januara boravi u desetodnevnoj misiji u BiH, trebalo bi da da pozitivnu ocjenu bh. mljekarima za izvoz mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju.

Ovu informaciju, kao nezvaničnu, Feni je saopćio predsjednik Udruženja proizvođača mlijeka u Federaciji BiH Mehmed Nikšić.

"Procurila je nezvanična informacija da bi naših pet mljekara obuhvaćenih inspekcijom mogle da dobiju zeleno svjetlo. Ne sumnjamo da bi to bilo objektivno i realno", naveo je Nikšić.

Kazao je da mljekari znaju da su spremni za Evropsku uniju, te da je ovo najmanje bio problem mljekara, već je to više bio problem političkih odluka.

"Ne sumnjamo da smo spremni i da možemo ispoštovati sve evropske standarde", kazao je Nikšić.

Kako je bilo najavljeno uoči dolaska delegacije Ureda EU za hranu i veterinarstvo, njen zadatak je bio procijeniti i vrednovati kontrole koje su proveli nadležni organi u BiH u proizvodnom lancu prerade mliječnih proizvoda namijenjenih za izvoz u EU te da li su mljekare spremne da budu uvrštene za izvoz u EU.

Ukoliko dobije pozitivne ocjene za kontrole koje su provela nadležna tijela, Bosni i Hercegovini će biti dozvoljeno da izvozi mliječne proizvode u EU i njeno središno nadležno tijelo će moći uvrštavati proizvođače iz BiH na listu onih kojima je dozvoljeno da izvoze svoje proizvode u Evropsku uniju.