Privreda
23

ZDK: Nijemci se interesuju za rudnik u Varešu

FENA
Njemački konzorcij "Miebach“, koji u svom sastavu ima 52 fabrike i bavi se metalskom industrijom, mašinogradnjom i cementom, izrazio je interesovanje za ulaganje u Rudnik željezne rude Vareš.

Predstavnici ove kompanije, koja posluje više od stotinu godina, na čelu sa Christophom Engelkeom, vlasnikom konzorcija, posjetila je premijera Zeničko-dobojskog kantona Muniba Husejnagića i interesovala se za strukturu kapitala u vareškom Rudniku, imovini, načinu vađenja rude i njenom sastavu, geološku kartu te za druge aspekte vezane za investiranje u ovo preduzeće.

Premijer Husejnagić, sa resornim ministrima pružio je osnovne informacije o tom rudniku, te o trenutnom stanju u pogledu vlasništva, kao i načinima na koje je regulisano dobijanje koncesije za vađenje rude na području Zeničko-dobojskog kantona.

On je također kazao da Vlada Zeničko-dobojskog kantona pruža maksimalnu podršku svim ozbiljnim stranim investitorima, i to u mnogim segmentima, a posebno kod olakšavanja administrativnih procedura neophodnih za investiranje na ovom području.

S obzirom na to da više od 60 odsto vlasništva trenutno pripada poduzeću „Jata“, koje je zainteresovano za prodaju svog dijela kapitala, njemački investitori izrazili su spremnost da razgovaraju sa postojećim vlasnicima.

Nakon što ovi razgovori budu obavljeni, kompanija ‘Miebach’ će prezentirati svoje stavove Vladi ZDK.