Erdal Trhulj
0

"Zastoj u radu Koncerna JP Elektroprivreda BiH"

FENA
Erdal Trhulj
Erdal Trhulj
Nakon što je Vlada Federacije BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu razmotrila preliminarni izvještaj o poslovanju privrednih društava iz nadležnosti Ministarstva energije, rudarstva i industrije, donijela je niz zaključaka čiji je sažetak da ona u roku od 30 dana dobije kompletiranu sliku te da bude započet plan rekonstrukcije, održivosti i razvoja federalne privrede i industrije.

Resorno ministarstvo je zaduženo da u tom roku formira grupu za izradu navedenog plana i Vladi dostavi prijedlog rješenja zajedno sa zadacima i rokovima za izradu, izjavio je na pres-konferenciji resorni ministar Erdal Trhulj.

Istovremeno su privredna društva koja su prošle godine poslovala s gubitkom obavezana da u roku od 45 dana naprave sanacioni plan, ponude ga na razmatranje i usvajanje upravljačkim strukturama te postupe u skladu s njim.

Trhulj je naveo konstataciju Vlade da je nakon početnih pozitivnih rezultata Koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo došlo do zastoja s mogućim negativnim posljedicama po cijeli koncern, pa su Ministarstvo na čijem je čelu Trhulj, nadzorni odbori i uprave Koncerna te rudnika obavezani na dodatne napore kako bi svi segmenti Koncerna potpuno profunkcionirali.

Ujedno je Koncern zadužen za izradu petogodišnjeg plana razvoja, rekao je Trhulj.

Razmatrajući stanje u namjenskoj industriji, gdje malo preduzeća pozitivno posluje, Vlada je zaključila da Ministarstvo najdalje za 20 dana pripremi cjelovitu analizu stanja i pravce daljnjeg djelovanja, s čim će upoznati Vladu, kao i da analizira mogućnost za kreditno zaduženje FBiH radi održivosti, restrukturiranja i razvoja privrede i industrije, uključujući procjene o mogućoj visini zaduženja.

Vlada od Agencije za privatizaciju FBiH traži da za 20 dana utvrdi listu i procijeni moguću vrijednost od prodaje državnog kapitala u društvima u kojima FBiH nema većinski upravljački paket, a u posljednjih nekoliko godina nije bilo prihoda od dobiti.

Ministarstvo na čijem je čelu Trhulj, kao i Ministarstvo finansija zaduženi su da u roku od 15 dana razgovaraju s Udruženjem banaka o omogućavanju revolvinga kredita privrednim društvima kojima su neophodni za održivost proizvodnje i radnih mjesta.

Ministarstvo prostornog uređenja dobilo je zaduženje da izradi zakon o građenju koji će se odnositi na projekte od općeg interesa za FBiH.

To je s ciljem ubrzanja procedure izdavanja dozvola za građenje ovakvih objekata. Ministarstvo je zaduženo i za zakonske izmjene o prostornom planiranju, čime bi se stekli uvjeti za izgradnju takvih objekata do donošenja novog prostornog plana.

Ministarstvu finansija je naloženo da inicira zakonske izmjene o javnim nabavkama BiH radi ukidanja eliminatornih uvjeta plaćanja doprinosa i poreza, kako bi sva privredna društva u FBiH mogla učestvovati na javnim tenderima.

Posebno poglavlje u toku ove tačke dnevnog reda posvećeno je dugovima privrednih društava za doprinose u oblasti zdravstvenog osiguranja.

Precizan iznos dugova se još ne zna, pa su Federalno ministarstvo zdravstva i Porezna uprava zaduženi da za 20 dana procijene dugovanja privrednih društava po ovom osnovu te predlože mjere i načine za otpis dugova za usluge koje nisu izvršene.

Također treba predložiti način za redovniju naplatu (redovnih) obaveza za zdravstvenu zaštitu, rekao je ministar Trhulj.