Privreda
0

Zarubežnjeft nastavlja istraživati naftu u RS, uskoro otvaraju dvije bušotine

FENA
Dodik na sastanku sa predstavnicima Zarubežnjefta (Foto: SRNA)
Dodik na sastanku sa predstavnicima Zarubežnjefta (Foto: SRNA)
Predstavnici kompanije Zarubežnjeft, koja je većinski vlasnik naftne industrije Republike Srpske (RS), najavili su danas nastavak istraživanja nafte na prostoru tog bh. entiteta te tokom ove godine otvaranje dviju bušotina, kao i ulaganja u dostizanje ekoloških standarda u Rafineriji nafte u Bosanskom Brodu.

O ovim pitanjima generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov danas je u Banjoj Luci razgovarao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom, koji je ustvrdio da ne stoje primjedbe iz Slavonskog Broda zbog zagađenja zraka u tom gradu usljed rada brodske rafinerije.

"Rafinerija u Bosanskom Brodu radi po ekološkim dozvolama koje je dobila od vlasti RS-a i po tome prevazilazi praksu koja je prisutna u samoj Hrvatskoj", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima u Banjoj Luci.

Tvrdi i da se u primjedbama iz Slavonskog Broda "najčešće mogla prepoznati politizacija“, ali dodaje da će se nastaviti razgovori i realizacija na ekološkoj odgovornosti Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu.

Generalni direktor Zarubežnjefta Sergej Kudrjašov potvrđuje da se moraju poduzeti svi savremeni koraci u oblasti ekološki prihvatljivog poslovanja u Rafineriji te navodi da za to postoji spremnost kompanije, kao i za kontinuirano praćenje kvaliteta zraka preko mjerne stanice.

"Relizacija projekta Južni tok dozvolit će nam da pređemo na plin i to ne samo da će povećati ekološka pitanja već i samu efikasnost rada Rafinerije", naveo je Kudrjašov.

Generalni direktor Zarubežnjefta nije želio da govori o rezultatima finansijskog poslovanja Rafinerije, ustvrdivši da je to "komercijalna tajna".

Ipak, dodao je da prošla godina nije "bila baš najbolja“ kada je u pitanju prerada nafte.

Na ovo pitanje odgovorio je i Dodik koji je naveo da zbog ulaganja u rekonstrukciju Rafinerije i nije moguće ostvariti velike poslovne rezultate.

Entitetski predsjednik je podržao aktivnosti Zarubežnjefta na prostoru RS-a, koje traje od 2007. godine, a također je i ambasador Ruske Federacije BiH Aleksandar Bocan Harčenko, koji je prisustvovao sastanku, naglasio da projekti Zarubežnjefta imaju podršku i njegove vlade.

Harčenko je još naveo i da su projekti u ovoj oblasti "stub“ saradnje RS-a i Rusije, u, kako kaže, obostranom interesu.