Privreda
13

Zajednički nastup ŽFBiH, Arcelor Mittala, Luke Ploče i HŽ Cargo na tržištu

Klix.ba
Željeznice FBiH bile su domaćin dvodnevnog radnog sastanka 16. i 17. 09.2014. godine u Sarajevu na kome su učestvovali predstavnici Arcelor Mittala-Zenica, Luke Ploče i HŽ-Cargo.

Tema sastanaka bila je osposobljavanje transportnih, mobilnih i infrastrukturnih željezničkih kapaciteta povodom najave Arcelor Mittala da će povećati svoju proizvodnju za 25 posto do 2016. godine, odnosno sa sadašnjih 750.000 na 1 milion tona roba.

Tim povodom predsjednik Uprave ŽFBiH Nijaz Puzić rekao je da je svaka tona robe dobro došla i da će se Željeznice FBiH maksimalno potruditi da svim svojim kapacitetima odgovore za zahtjeve Arcelor Mittala za povećanjem prevoza.

Predstavnici Luke Ploče istakli su, između ostalog, da je nužno se carinske procedure moraju maksimalno pojednostaviti radi što bržeg protoka roba. Dogovoren je da zajednički nastup ŽFBiH, HŽ Cargo i Luke Ploče u cilju stvaranja pretpostavki da se stvore novi poslovni aranžmani i pospješi konkurentnost na zajedničkom tržištu u interesu zainteresovanih strana.