Privreda
2

Zahvaljujući sredstvima EU u Sarajevu otvoren Poslovni akcelerator

Klix.ba
U okviru projekta "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME", koji finansira Evropska unija, danas je u prostorijama Sarajevske regionalne razvojne agencije SERDA svečano otvoren Poslovni akcelerator.

Usluge Poslovnog akceleratora su utemeljene na mentoring uslugama kao novom sistemu podrške poslovnom sektoru, koje su razvijene u skladu s metodologijom i standardima Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA.

U okviru današnjeg događaja, SERDA-i i ostalim partnerima u projektu FGSME u okviru kojeg je uspostavljen Centar za podršku biznisa, uručeno je posebno priznanje "Stvaratelji za stoljeća" za doprinos razvoju poduzetništva u srednjoj i jugoistočnoj Europi, za 2015.godinu.

U takmičenju za ovo prestižno priznanje učestvovalo je 1800 kandidata iz deset zemalja (Austrije, BiH, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Njemačke, Slovenije i Srbije), od kojih je izabrano 57 najboljih, a među njima i Centar za podršku biznisu. Priznanje "Stvaratelji za stoljeća", uručio je predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive Vinko M. Ćuro sa saradnicima.

Uručeno priznanje predstavlja potvrdu opravdanosti uspostavljanja Centra za podršku biznisu koji ostvaruje konkretne rezultate. Naime, Centar putem web stranice www.msp.ba i www.sme.ba pruža jedinstvene usluge i informacije namijenjene malim i srednjim preduzećima i lokalnim institucijama u Bosni i Hercegovini i inostranstvu. Stranica daje mogućnost praćenja izabranih razvojnih indikatora za lokalne zajednice, kada je u pitanju sektor malih i srednjih preduzeća, te mogućnost upoređivanja određenih parametara za različite lokalne zajednice u Bosni i Hercegovini.

Također, putem ove web stranice mala i srednja preduzeća imaju mogućnost da međusobno upostavljaju kontakte sa domaćim i inostranim partnerima, provode istraživanja tržišta, ali i vlastitu promociju.

Za prve korisnike usluga Poslovnog akceleratora, 20 start-upa koje je izabrala Služba zapošljavanja Kantona Sarajevo u okviru Programa Start-up 2015, a koji finansira Vlada Kantona Sarajevo, danas je održano i predavanje o temi "Psihologija uspjeha". Predavanje je održao predsjednik Programskog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma Perspektive prof.dr. Nikica Gabrić, uspješni poduzetnik i vlasnik klinike Svjetlost.

Svečanosti su, između ostalih, prisustvovali Ministar privrede Kantona Sarajevo Muharem Šabić, predstavnici start-upa , predstavnici Službe za zapošljavanje Kantona Sarajevo, općina Novi Grad Sarajevo, Ilijaš i Vogošća, Udruženja poslovnih savjetnika BiH i drugi predstavnici relevantnih javnih i privatnih institucija.

Projekat "Podrška razvoju brzorastućih malih i srednjih preduzeća i lokalnog poslovnog okruženja – FGSME", realizira Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA, u saradnji sa općinama Ilijaš, Vogošća, Novi Grad Sarajevo i Udruženjem poslovnih savjetnika - LESPNet. Cilj projekta je podsticanje ekonomskog rasta i zapošljavanja u regiji kroz poboljšanje poslovnog okruženja za održivu ekonomsku aktivnost. Ukupna vrijednost projekta je 520.670,00 eura, od kojih 441.470,00 eura finansira EU iz IPA 2011.