Privreda
15

Zahtjev za bankrot Detroita pao na lokalnom sudu

FENA
Detroit
Detroit
U slučaju bankrota Detroita, najvećeg američkog finansijski posrnulog grada, došlo je do obrata. Zahtjev za bankrotom pao je na lokalnom sudu s obrazloženjem da je neustavan.

Sutkinja Rosemarie Aquilina na mičiganskom sudu je naredila gradu Detroitu da povuče zahtjev za bankrotom zbog duga od 18 milijardi dolara. Zaključila je da bi provedba zahtjeva mogla dovesti do kršenja zakona i Ustava jer bi ugrozila isplatu penzija i nekih povlastica. Državni advokat se odmah žalio na njenu odluku.

Kevyn Orr, krizni menadžer Detroita, u četvrtak je službeno objavio bankrot nakon što je guverner Rick Snyder prethodno odobrio takvu odluku, objašnjavajući da je ona neophodna kako bi se "ovom predivnom gradu vratilo građansko i finansijsko zdravlje".

Bankrot bi Orru omogućio da likvidira gradsku imovinu te pokuša vratiti dugove. Međutim, načinu otplaćivanja duga, tako da im grad za svaki dugovani dolar isplati tek 10 centi, usprotivili su se voditelji dvaju penzionih fondova pa se grad sada suočava s mogućim velikim brojem tužbi korisnika tih fondova.